Børsen i Köpnhamn efter branden.
Børsen i Köpnhamn efter branden. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.


— Vi måste dra nytta av erfarenheterna från Paris, för de hade också något som var kulturhistoriskt unikt, säger Köpenhamns borgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) till DR.

Hon har redan varit i kontakt med Paris borgmästare för att förhöra sig om erfarenheter efter Notre Dame, bland annat vad gäller finansiering, rapporterar DR. Den världsberömda Pariskatedralen eldhärjades 2019, med en omfattande förödelse som resultat. Idag fem år senare, efter omfattande renoveringar, börjar det franska kulturarvet återuppbyggt – något som Danmark kan dra nytta av när det gäller det brandhärjade börshuset från 1625.

Brandskador i en sal i börshuset.

Eftersläckningsarbetet i Köpenhamn pågår fortfarande, och det står klart att branden ödelagt unika kulturvärden. Den berömda takspiran har kraschat och den ikoniska börssalen har rasat ihop. men spiran skulle kunna gå och återställa, enligt Thomas Fjelstrup Nielsen, specialist på arkitekturhistoria och museiinspektör på Nationalmuseet i Köpenhamn.

— Det är möjligt att göra en replika och återuppbygga det mesta av interiören. Om de vill, säger han till Sydsvenskan.

Börshuset huserade också värdefull historisk konst, varav en del faktiskt har kunnat räddas med hjälp av allmänheten. Både rådiga förbipasserande och personal som arbetade i lokalerna sågs under branden springa in och hämta ut flera dyrbara konstverk, bland annat målningen ”Fra Københavns Børs”, målad av Skagenmålaren PS Krøyer.

Många hjälpte till att bära ut konstverk under tisdagen.

Ingen skadades i branden, vars orsak ännu är okänd.

Børsen ägs av näringslivsorganisationen Dansk erhverv, som har kontor där, och har hyrts ut för konferenser och galamiddagar. Den kommer att återuppbyggas, meddelar organisationen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!