Försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.
Försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Tobias Billström på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Vapenjakt i EU: "Tittar på alla alternativ"

Alla måste göra mer, betonas när EU-ländernas utrikes- och försvarsministrar möts gemensamt i sökandet efter mer vapenhjälp till Ukraina. Sverige öppnar för fler luftvärnsrobotar – men än så länge knappast något Patriot-system.


Fakta: Patriot i Sverige

Sverige beställde 2018 fyra enheter av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, som nu ingår i det svenska försvaret under benämningen Luftförsvarssystem 103.

Under 2022 beställdes fler robotar till systemet. Hur många och till vilken kostnad är dock hemligt.

Andra länder i Europa som har Patriot är Tyskland, Grekland, Polen, Rumänien, Nederländerna och Spanien.

Det allvarliga läget i Ukraina har fått EU:s utrikeschef Josep Borrell att kalla in även medlemsländernas försvarsministrar till måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

— Vi har bett alla medlemsländer att göra vad de kan för att öka luftförsvarskapaciteten i Ukraina, säger Borrell på väg in till mötet.

Tyskland har redan utlovat ytterligare ett luftvärnssystem med hett eftertraktade amerikanska Patriot-robotar och samlar också andra länder till ett gemensamt stödinitiativ, döpt till IAAD.

Pengar från Sverige

Sverige räknar med att i första hand delta med pengar, även om försvarsminister Pål Jonson (M) inte utesluter att även Sverige kan skicka Patriot.

— Patriot-systemet i Sverige är ju under uppbyggnad och är en begränsad resurs. Men jag utesluter inte den möjligheten. Vi tittar också på om vi kan göra mer med Robot-70. Det är ju ett sätt att avlasta Patriot eftersom man med ett sådant system kan ta bort drönare, säger Jonson på väg in till mötet.

Något nytt om eventuella svenska Gripen-plan till Ukraina finns inte.

— Vi har inga nyheter på detta. Det försiggår samtal. Det här är också ett arbete som sker inom det som heter Air Force Coalition där vi för diskussioner om hur vi på bästa sätt kan förstärka det ukrainska luftförsvaret, säger Jonson.

Ramstein-möte

Några nya beslut eller utfästelser från olika länder väntas inte under måndagen. Siktet är för många i stället inställt på nästa möte inom den USA-ledda så kallade Ramstein-gruppen – Kontaktgruppen för Ukrainas försvar – mot slutet av veckan.

Alla betonar brådskan.

— Vi tittar på alla alternativ och vi gör det tillsammans med andra länder. Alla måste göra mer, säger Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren på väg in till mötet.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!