Studenter vid New York University under måndagens pro-palestinska demonstration.
Studenter vid New York University under måndagens pro-palestinska demonstration. - Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Gaza splittrar lärosäten – hundratals gripna

Pro-palestinska demonstrationer skakar flera toppuniversitet i USA. Efter snart en veckas protester ser lärosätenas kamp för att lugna situationen ut att till stora delar ha misslyckats. Under måndagskvällen greps fler än 130 demonstranter bara vid New York University, uppger polis.


— Det är en helt skandalös åtgärd av universitetet att tillåta polis att gripa studenter på vårt eget campus, sade juridikstudenten Byul Yoon till AP i samband med polistillslaget.

Motsättningarna om Gazakriget växer på en rad prestigefyllda lärosäten i USA.

På Columbia har föreläsningssalarna stängts och demonstranter slagit upp ett "solidaritetsläger" för Gaza på området. På New York University har mängder av studenter gripits, på Yale pågår hungerstrejker och runt Harvard Yard är grindarna stängda för allmänheten.

Kapa banden

Även på andra sidan landet rasar studentprotester. I Kalifornien håller Humboldt State University stängt till och med onsdagen, rapporterar NBC News, sedan demonstranter barrikaderat sig i en byggnad på campus.

Pro-palestinska demonstranter på Columbia University i New York har byggt ett "Gaza-solidaritetsläger" på universitetsområdet och kräver att universitetet ska kapa alla band med Israel.

Protestvågen började på Columbia University i New York förra veckan. Därefter har demonstrationerna spridit sig till flera lärosäten, bland andra Yale och Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Demonstranterna på Columbia University kräver att den prestigetunga institutionen ska kapa alla band med Israel på grund av kriget och den pågående humanitära krisen i Gaza. I samband med protesterna har en del judiska studenter rapporterat att de utsatts för antisemitism.

Hundratals gripna

Med de ökande spänningarna har ledningen beslutat att inte längre ha föreläsningarna på plats under resten av terminen. Lektioner hålls numer endast online.

New York-poliser formar en mur i samband med en presskonferens om de pågående protesterna vid universitetet Columbia.

Den senaste veckan har hundratals studenter gripits.

Förra veckan greps fler än 100 demonstranter på Columbia University. På måndagen greps minst 47 personer vid demonstrationer på MIT och Yale, och under kvällen ytterligare 133 personer vid New York Universitys Manhattancampus. Många av de gripna har sedermera släppts, enligt amerikanska medier.

På prestigefyllda Harvard har ledningen beordrat en studentgrupp som agerar för solidaritet med Palestina att upphöra med all organiserad aktivitet under resten av terminen. Orsaken ska ha varit att de hållit en icke aviserad demonstration i förra veckan, enligt studenttidningen Harvard Crimson.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!