En massbegravning i mars av människor som dödats i israeliska attacker mot Khan Yunis. Graven på bilden är inte densamma som artikeln handlar om.
En massbegravning i mars av människor som dödats i israeliska attacker mot Khan Yunis. Graven på bilden är inte densamma som artikeln handlar om. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Krav på utredning om massgravar i Gaza

EU-kommissionen kräver en oberoende utredning efter larm om massgravar vid två Gazasjukhus som till stora delar förstörts under israeliska belägringar.


Fler än 340 kroppar uppges ha hittats i gravar vid Nassersjukhuset i Khan Yunis, enligt Gazas civilförsvar.

Ytterligare ett 30-tal ska ha hittats vid Shifasjukhuset i Gaza stad. Bägge sjukhusen har varit föremål för upprepade israeliska räder och belägringar under krigets dryga sex månader.

— Det här tvingar oss att mana till en oberoende utredning av alla misstankar och alla omständigheter, för det ger verkligen intryck av att kränkningar av internationella mänskliga rättigheter kan ha förekommit, säger EU-talespersonen Peter Stano.

Yamen Abu Suleiman vid Gazas civilförsvar har sagt till CNN att några av de kroppar som grävts fram hade händer och fötter bundna.

— Vi vet inte om de begravdes levande eller avrättades. De flesta av kropparna var nedbrutna, sade han.

Under tisdagen efterlyste även FN:s människorättsorgan OHCHR en internationell utredning efter larmen om massgravar. Människorättschefen Volker Türk sade sig vara "förskräckt" över rapporterna.

Israel har nekat till att deras styrkor har något att göra med dödsfallen eller gravarna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!