Khalil al-Hayya under en intervju med nyhetsbyrån AP i Istanbul.
Khalil al-Hayya under en intervju med nyhetsbyrån AP i Istanbul. - Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Hamastopp: Avväpnar om vi får vårt Palestina

Hamas lägger ned sina vapen och blir ett regelrätt politiskt parti om en självständig palestinsk stat upprättas. Den terrorstämplade rörelsen är redo för en vapenvila på minst fem år, uppger en Hamastopp. Men för Israel tros priset vara alltför högt.


Fakta: Hamas

2006 vann den islamistiska och terrorstämplade rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess. Det senaste inleddes den 7 oktober, sedan Hamas gått till omfattande attack över gränsen i ett angrepp som kostade fler än 1 100 människor livet.

Källa: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin.

Fredssamtalen i Qatar har sedan länge präglats av dödläge. I en lång intervju med nyhetsbyrån AP uppger nu Khalil al-Hayya, högt uppsatt inom Hamas politiska gren och en av rörelsens fredsförhandlare, att de är redo för nedrustning.

Men inte utan att få något tillbaka. Hamas skulle acceptera "en fullständigt suverän palestinsk stat i Västbanken och Gazaremsan" i linje med gränsdragningen innan 1967, då Israel ockuperade Västbanken och tog Gazaremsan i besittning. Palestinska flyktingar måste också tillåtas att återvända "enligt internationella resolutioner", säger al-Hayya.

Om så sker upplöses Hamas väpnade gren. Al-Hayya hintar om att de väpnade styrkorna vid en sådan lösning i stället kan fungera som den palestinska statens nationella armé.

Uttalanden tolkas som en betydlig eftergift från Hamas sida. Officiellt är rörelsen fortsatt hängiven staten Israels förgörelse.

Enad regering

Priset är dock högst sannolikt alltför högt för Israel, konstaterar AP. Premiärminister Benjamin Netanyahus regering har upprepade gånger sedan det pågående krigets start lovat att krossa Hamas. Netanyahus brokiga men hårdföra regeringskonstellation motsätter sig orubbligt skapandet av en palestinsk stat på den mark som Israel ockuperade i samband med sexdagarskriget 1967.

Merparten av det internationella samfundet förespråkar dock en tvåstatslösning.

al-Hayya uppger samtidigt att Hamas vill ansluta sig till den palestinska paraplyorganisationen PLO, som leds av rivaliserande al-Fatah, för att bilda en enad regering som styr över Gaza och Västbanken.

"Nå konsensus"

I den långa intervjun hävdar Hamasförhandlaren att Israels styrkor hittills inte lyckats förgöra "mer än 20 procent av Hamas förmågor, varken mänskliga eller på fältet". Påståendet motsäger kraftigt Israels beräkningar. Enligt al-Hayya skulle Israels planerade markoffensiv mot Rafah – som spås vara nära förestående – heller inte förändra den saken.

— Om de inte kan göra slut på Hamas, vad är lösningen? Lösningen är att nå konsensus, säger han till AP.

Att krossa Hamas skulle dessutom inte förhindra framtida palestinska väpnade uppror, enligt al-Hayya.

— Låt oss ponera att de förgör Hamas. Är det palestinska folket borta då?

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!