Humza Yousaf på väg in i Bute House, försteministerns residens i Edinburgh, där han meddelade sin avgång på måndagen.
Humza Yousaf på väg in i Bute House, försteministerns residens i Edinburgh, där han meddelade sin avgång på måndagen. - Foto: Andrew Milligan/PA via AP/TT

Skottlands ledare avgår – men tackar mångfalden

Skottlands ledare, försteminister Humza Yousaf, avgår efter bara drygt ett år på posten. Beskedet kommer sedan ett banbrytande miljösamarbete spruckit, och inför ett väntat brittiskt parlamentsval. I ett personligt avgångstal prisade Yousaf den brittiska mångfalden för att han fått chansen att leda sitt land.


Fakta: Det skotska självstyret

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union med England, Wales och Nordirland i Förenade kungariket (United Kingdom) som även kallas Storbritannien.

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP är klart störst där och partiets ledare blir skotsk försteminister, regeringschef i landsdelen.

Vid en folkomröstning om fullständig skotsk självständighet 2014 vann nej-sidan med 55,3 procent mot 44,7, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede. Två år senare röstade britterna som helhet för att lämna EU, ett beslut som inte var populärt i Skottland.

Den nu 39-årige ledaren för Skotska nationalistpartiet (SNP) började i uppförsbacke när han förra året tog över efter den mer profilstarka Nicola Sturgeon. Hon hade slutit det så kallade Bute House-avtalet med miljöpartiet Greens, vilket innebar att ett miljöparti för första gången fick ta plats i ett brittiskt regionstyre.

Men samarbetet knakade från början, när akuta plånboksfrågor ställdes mot långsiktigt miljöarbete. I ljuset av den omöjliga uppgiften började Humza Yousaf av skoningslös brittisk boulevardpress kallas "Humza Useless".

Hotat grepp

Droppen blev när regionregeringen häromveckan gav upp klimatmålet om 75 procent mindre utsläpp till 2030. Bute House-avtalet sprack, och oppositionen vädrar blod.

Både De konservativa och Labour förberedde misstroendeomröstningar mot Yousaf.

Samtidigt visar opinionsmätningar att SNP:s starka grepp om de skotska rösterna är hotat. I det brittiska parlamentsval som väntas inom ett år riskerar partiet att förlora ett antal platser. Alla är därmed överens om att något måste göras – frågan är bara vad.

Lösningen ska nu vaskas fram i kampen om vem som ska ersätta Yousaf. Under tiden sitter han kvar som tillförordnad ledare.

Hinduisk premiärminister

Yousafs farföräldrar invandrade till Glasgow under 1960-talet. På faderns sida har släkten sitt ursprung i Pakistan och modern växte upp i en sydostasiatisk familj i Kenya. Och i sitt avgångstal hyllade han den moderna mångfalden i Storbritannien.

— Som liten pojke kunde jag inte drömma om att en dag få leda mitt land. Folk som såg ut som jag hade inte politiskt inflytande, än mindre regeringsmakt.

— Nu lever vi i ett Storbritannien som har en hinduisk premiärminister, en muslimsk borgmästare i London och en svart försteminister i Wales, sade Yousaf, syftande på landets regeringschef Rishi Sunak, Londons ledare Sadiq Khan och den nyvalde Vaughan Gething i Wales.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!