Anhängare till det tyska högerextrema partiet Die Rechte (Högern). Arkivbild.
Anhängare till det tyska högerextrema partiet Die Rechte (Högern). Arkivbild. - Foto: Jens Meyer/AP/TT

Högerextremister bakom våldsvåg i Tyskland

Högerextrema våldsdåd riktas mot politiker i Tyskland. Varningar blir fler om att fascister är på frammarsch och det högerextrema partiet AFD anklagas för att underblåsa våldsvågen.


Fakta: Tyska högerextrema grupper

Tysklands underrättelsetjänst har gjort en noggrann genomgång av högerextrema och nynazistiska grupper och karakteriserar dem som nationalistiska, antisemitiska, rasistiska och främlingsfientliga.

Enligt underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz, författningsskyddet, anser högerextremister att människovärden styrs av tillhörighet av folkgrupp eller nationalitet – vilket bryter mot grundlagen.

Högerextremister vill skapa en "Führerstaat" – en ledarstat där "all makt samlas till en person".

Underrättelsetjänsten pekar ut några grupper: Partei Deutschlands (NPD), Die Rechte (Högern) och Der III Weg (Tredje vägen) och den så kallade identitära rörelsen.

Omkring 38 000 personer beräknas tillhöra högerextrema grupper. Av dem tros omkring 14 000 vara potentiellt våldsamma.

Källa: Bundesamt für Verfassungsschutz

En socialdemokratisk politiker misshandlades när han satte upp valaffischer i Dresden i fredags, ett dåd som ses som en del av en högerextremistisk våldsvåg. Matthias Ecke, som toppar SPD:s lista i EU-valet i förbundslandet Sachsen, slogs medvetslös vid affischeringen. Hans tillstånd är allvarligt.

En 17-åring har överlämnat sig till polis efter dådet, och ytterligare personer eftersöks.

"Fascister använder våld"

Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) varnar för att det växande högerextrema våldet är ett direkt hot mot demokratin. Dådet i Dresden var ett tydligt tecken på en ökad politisk polarisering.

"Fascister använder våld och hot mot demokrater", skriver Socialdemokraterna i sociala medier.

Konservativa CDU uttryckte bestörtning över senaste dådet i ett uttalande framfört av partiledaren Friedrich Merz:

— Vi måste nu konstatera att vi har underskattat högerextremismen i Tyskland i flera år.

För en dryg vecka sedan omringades miljöpartiet De grönas ledande politiker Katrin Göring-Eckardts bil i förbundslandet Brandenburg, och först efter en senkommen polisinsats kunde hon ta sig därifrån. Det är bara ett av många exempel på hot och angrepp de senaste veckorna.

Anklagelserna om den högerextrema våldsspiralen breddas samtidigt.

AFD pekas ut

En anledning till det politiska våldet anses vara ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD), som sitter i den tyska förbundsdagen.

AFD har tillräckligt många kopplingar med nynazistiska rörelser i Tyskland för att ge säkerhetspolisen rätt att granska partiet, enligt ett domstolsutslag 2021. Partiet utgör "ett misstänkt fall" av högerextremism och ett möjligt hot mot demokratin.

Och partiet pekas ut med namns nämnande av Socialdemokraterna: "AFD och andra ytterhögerpartier" spär på motsättningarna, "extremister och populister manar till en miljö av ökat våld", säger inrikesministern Nancy Faeser.

Hon har redan tidigare lagt fram lagförslag för att kunna angripa högerextrema grupper:

— Vi vill bryta sönder högerextrema nätverk, stoppa alla bidrag till dem och ta ifrån dem deras vapen.

Massiva motprotester

Under våren har stora demonstrationer mot AFD och högerextrema grupper genomförts runtom i Tyskland. De omfattande protesterna utlöstes efter läckor om att AFD diskuterat om hur migranter ska fördrivas ur landet.

Ännu har inte de ledande partierna väckt frågan om att förbjuda AFD i försök att stävja högerextremismens framväxt i Tyskland. Samtidigt visar opinionsmätningar att AFD är landets näst största parti.

Protester mot partiet AFD framför förbundsdagen i den tyska huvudstaden Berlin. Arkivbild.
TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!