6 000 km lång mur genom Sahara

Så ska man stoppa ett av världens svåraste miljöproblem.


Ökenspridning är ett fenomen som kan komma att drabba en tredjedel av jordens befolkning.

När stora sanddynor förflyttar sig med vinden förstörs jordbruk, vattenkällor och bostäder, och i en undersökning gjord av FN beskrivs ökenspridning som "den största miljöutmaningen i vår tid".

Men nu verkar det som om en svensk arkitekt har kommit på en lösning på problemet.

– Idén är att vi ska stoppa öknen med hjälp av öknen själv, säger Magnus Larsson på den internationella och uppmärksammade konferensen TED i Oxford, till BBC.

Larsson, som beskriver sig själv som en sanddynsarkitekt, har nämligen hittat ett sätt att göra sand solid, och ska på så sätt bygga en 6 000 kilometer lång sandmur över Sahara.

Genom att använda träskbakterien Bacillus pasteurii kan man göra sanden hård och formbar.

–Det är en mikroorganism som kemiskt producerar calcite - en slags naturlig form av cement, förklarar Larsson för BBC. Genom att använda bakterien gör man sanden till sandsten.

Innan har man haft planer på att stoppa sanden med hjälp av träd, men om man använder träden i kombination med sandmurarna kan de stabiliseras och få lättare att sätta rot. Murarna skulle även kunna ge skugga och skydd till närboende människor, och de skulle kunna utformas så att de samlar vatten.

Men projektet står inför många svårigheter innan det kan bli verklighet.

– Det finns många detaljer som måste undersökas: politiska, praktiska, etniska, finansiella. Min konstruktion är fylld med utmaningar, avslutar Larsson för BBC.

Om ökenspridningen inte stoppas kommer bland annat länder i centrala Asien, Kina och många länder i Afrika sandläggas, enligt BBC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!