Avtryck av svält i fosters gener

Gravida mödrar under den holländska svältvintern fick barn som i dag har annorlunda gener.


En ny studie från Nederländerna och USA visar att mödrar som var gravida under den holländska svältvintern 1944-1945 än i dag har märken av tiden i sina gener.

Bastian Heijmans på Leidenuniversitetet i Nederländerna är ledare för studien. Resultaten har nu publicerats i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

– Vi är de första som verkligen har kunnat visa att svält hos modern leder till förändrad arvsmassa hos hennes bebis, säger Heijmans enligt DN.

Forskarna analyserade arvsmassa från de som varit foster under hungervintern. Arvsmassan jämfördes sedan med syskon som fötts tidigare eller senare.

De som varit foster under svältvintern hade ett speciellt mönster i sin arvsmassa. Jämfört med sina syskon hade de i mindre grad små blockerande "proppar" på sina gener, så kallade metylgrupper. Moderns svält hade lämnat avtryck på bebisens arvsmassa.

Flera studier har de senaste åren visat hur miljöfaktorer som svår svält under fostertiden kan påverka personens hälsa som vuxen, som till exempel med diabetes och hjärtsjukdomar.

– Det har föreslagits att dåliga faktorer som svält kan få de här metylgrupperna att sätta sig på fel ställen. Då blir fel gener aktiva i fel celler, och det kan leda till risk för sjukdom, säger Heijmans, enligt DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!