"Förändra neonatalvården"

Professor Uwe Ewald vill centralisera vården för de tidigt födda barnen.


Professorn i neonatalogi, Uwe Ewald, har flera gånger utrett kvaliteten på svensk neonatalvård, som handlar om att rädda för tidigt födda barn.

Framstegen inom vårdområdet har varit stora. 1970 överlevde endast fem procent av för tidigt födda barn i vecka 27. I dag överlever 95 procent av för tidigt födda barn.

Trots forskningens framfart inom området vill Ewald förändra neonatalvården helt. Hans nya förslag går i korthet ut på att den mest avancerade intensivvården för tidigt födda barn ska bort från mindre sjukhus och universitetssjukhus i Örebro och Linköping.

Istället anser han att den bör centraliseras till de stora universitetssjukhusen i Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Lund.

– Man måste upp i stora volymer för att bli riktigt duktiga. Kompetens och skicklighet får man om man övar och övar och gör saker väldigt ofta, inte bara några enstaka gånger om året. I Umeå och Uppsala har vi koncentrerat insatserna och har också än högre överlevnad jämfört med i södra Sverige där vi helt enkelt har för många enheter, menar Ewald, enligt SvD.

Men Elisabeth Olhager, medicinskt ansvarig för neonatalvården på universitetssjukhuset i Linköping, är kritisk till förslaget.

– Koncentration ja, men det handlar ju om att länssjukhusen inte ska ägna sig åt någon intensivvård utan skicka barnen till regionsjukhusen. Men att vi skulle ha sämre resultat än andra universitetssjukhus stämmer inte, menar hon.

Kenneth Johansson, socialutskottets ordförande i riksdagen (c), ska nu försöka driva fram förslaget och få socialministern Göran Hägglund och Socialstyrelsen att agera, skriver SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!