Ny bok avslöjar Nazibordeller

Nazisterna tvingade kvinnor betjäna upp till 500 kunder.


I Nazityskland var alla former av prostitution officellt förbjudet. Men den tyske forskaren Robert Sommer avslöjar i en ny bok ett helt nätverk av bordeller i de nazistiska koncentrationslägren.

Boken har titeln: Das KZ Bordell (Bordellen i koncentrationslägret).

Det är den första omfattande studien någonsin av ett fram till nu dolt kapitel i det nazistiska skräckväldet.

I en kommentar till nyhetsbyrån Reuters säger Robert Sommer:

– I det kollektiva minnet och den skrivna historien om andra världskriget har bordellerna i koncentrationslägren omfattats av ett allmänt tabu. De tidigare lägerfångarna har inte velat berätta öppet om detta svåra ämne.

På order av SS-befälhavaren Heinrich Himmler byggdes under de sista krigsåren en stor mängd "särskilda byggnader" (Sonderbauten) i flertalet av Tysklands och det naziockuperade Europas koncentrationsläger - däribland Dachau och Auschwitz.

I lägrena rekryterades kvinnliga fångar som prostituerade i syfte att höja arbetsproduktiviteten hos de senare de manliga fångarna.

För många av kvinnorna som levde under dödshot var tjänstgöring vid koncentrationslägerbordellerna deras sista hopp om att inte mista livet.

Enligt Sommers efterforskningar tvingades varje kvinna betjäna upp till 500 manliga lägerkunder, skriver Dagens Nyheter.

– Vi vet inte om någon av dem kompenserades i efterhand för vad de varit med om. Därför är det extra viktigt att dessa kvinnor återges sin värdighet, säger Sommers.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!