1 av 2
2 av 2

Tysk piratpartist: Vi är de nya gröna

Angelika Beer var tidigare partiledare för De gröna - Tysklands miljöparti. Nu är hon i stället piratpartist och förklarar sitt partibyte med att piraterna är "som De gröna var för 30 år sedan".


BERLIN. I en intervju med tidningen Zeit förklarar De grönas tidigare partiledare Angelika Beer varför hon bytt till piratpartiet och på vilket sätt hon vill bredda piratrörelsen.

Hon är kvinna, över 50 år gammal och ingen datanörd. Ändå är hon med i tyska piratpartiet.

- Ja, egentligen passar jag inte in överhuvud taget. Faktum är att piratpartiet är ett manligt parti. Men det kan ju förändras. Efter att jag lämnade De gröna i våras har förstås olika människor knackat på min dörr. Men jag ville ta en paus först och främst. Samtidigt som valkampanjerna pågick. Därför väntade jag tills nu med att gå med i piratpartiet.

Och i piratpartiet fann Angelika Beer en ringande klocka. En signal som påminde henne om hur det var när hennes politiska engagemang först väcktes till liv.

- Jag återupptäckte att det kan vara kul med politik. I piratpartiet är det lite som när De gröna grundades. Men att bilda ett parti gick mycket fortare för piraterna. Delvis för att tiden är snabbare i dag, säger hon till Zeit.

Angelika Beer är piratpartiets nyutsedda talesperson i försvars- och säkerhetsfrågor. Ett första steg mot att bredda partiet, menar Beer.

- Också en pirat som är rätt datorfixerad börjar - när han får inkallelseorder till sin militärtjänstgöring - fundera över att värnplikten borde avskaffas. Vi har också en tydlig position kring genteknik och system för partistöd. Jag personligen hoppas att jag ska kunna ta plats i en arbetsgrupp kring utrikes- och säkerhetspolitik snart.

- Till exempel har piraterna närmare till hands att ta i frågan om yttrandefrihet för bloggare i länder som Iran.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!