Attentatsman greps levande i Bombay

En överlevande terrorist greps efter en strid på en strand i Bombay. (TT)


En enda av Bombays attentatsmän tycks ha överlevt. Han greps efter en strid på en strand i Bombay och nu väntar honom månader av förhör.

Enligt pressuppgifter var målet att överglänsa 11-septemberattentaten i USA 2001.

– Indierna ger sig inte förrän de vet vem som beställt och betalat attacken som kan ha tagit upp till 300 liv. Sedan får han en rättvis rättegång, säger en säkerhetskälla till tidningen Sunday Express.

– Är han skyldig hängs han.

– Vi tror att han sköt ihjäl en polisinspektör och andra oskyldiga människor. Vi återlämnar honom inte till Pakistan.

Mannen det gäller är 21-årige pakistaniern Azam Amir Kasab och han ska vara en av de första som öppnade eld vid den samordnade attacken mot flera mål i Indiens ekonomiska huvudstad.

Först trodde polisen att Kasab dött tillsammans med en kamrat i eldstriden på stranden, där han togs om hand till synes livlös. Men när han anlände till sjukhus såg läkarna att han andades. Efter fyra timmars vård för en skottskada i ena handen tog polisen honom med sig.

Tidningen beskriver Kasab som en man som gärna bär kläder från Versace men avskyr västerlandet. De hårda förhören ska ha brutit ner honom och han har redan lämnat en mängd uppgifter om hur angriparna gick till väga.

Indierna uppges ha fått hjälp med förhören av säkerhetsfolk från Storbritannien och USA.

Kasab har hävdat att de var endast tio personer, alla unga män, som delade upp sig i tre grupper för att angripa en serie mål i Bombay. Deras ledare ska ha anlänt en månad i förväg till Bombay för förberedelser på plats. Då hade han tränat de andra till att "döda till sista andetaget".

Resten av gruppen gav sig av sjövägen i början av veckan, först med en kapad trålare. Efter att ha mördat trålarbesättningen satte de unga männen tre gummiflottar i sjön och tog sig i land. Kasab har uppgett att gruppen fick hjälp av minst fem namngivna personer som bodde i Bombay, skriver The Times of India.

Sambandet mellan Pakistan och blodbadet i Bombay har försämrat relationen mellan Islamabad och New Delhi drastiskt. De två atomvapenländerna har först på senare år närmat sig varandra efter över ett halvsekels fiendskap.

Indien gick tidigt ut med misstanken om att attentatsmännen kom från Pakistan, medan regeringen i Islamabad med eftertryck avvisat att den skulle ha något med dem att göra.

Båda USA och Storbritannien har vädjat till de två länderna att hålla huvudet kallt. De indiska myndigheterna vidhåller att attentatsmännen tog order från någon under de 59 timmarnas blodbad i Bombay.

Målet var enligt en delstatsminister att döda minst 5 000 människor, det vill säga fler liv än attentaten krävde i New York och Washington den 9 september 2001. Polischefer i Bombay säger att de varit medvetna sedan januari om att islamistiska Lashkar-e-Taiba planerat ett spektakulärt terrordåd.

Misstänkt britt

Enligt Times var en av angriparna som dödats från Storbritannien, men den brittiska regeringen har förneka den uppgiften.

De tre första angreppen inleddes samordnat i onsdags kväll. När vapnen tystnat i lördags morse i det sista terroristfästet, lyxhotellet Taj Mahal, fann säkerhetsstyrkorna högar av döda människor därinne. Ungefär 200 är bekräftade döda men så många som 300 människor kan ha fått sätta till livet, skriver Telegraph - de allra flesta av dem indier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!