1 av 3
- Foto: AP/Scanpix
2 av 3
3 av 3
- Foto: Privat

Han ska halshuggas - för spådomar i teveprogram

Tevemediet Ali Sabat ska inom ett dygn mista sitt huvud. Skälet: Han trollade i teverutan.


MEDINA. Libanesen Ali Sabat - programledare för en populär teveshow i sitt hemland - har dömts till döden i Saudiarabien.

– I går kväll fick vi nyheter via inofficiella kanaler om att Ali Sabat ska halshuggas inom 48 timmar, säger May al-Khansa, Sabats advokat i Beirut, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag har sedan dess kontaktat libanesiska regeringstjänstemän, president Michel Suleiman och Libanons ambassadör i Saudiarabien för att hans fall ska överklagas.

Sabat greps i maj 2008 av den religiösa polisen i Medina dit han vallfärdat. Och dömdes i november förra året av en saudisk domstol till döden: för att ha utövat trolldom.

I sitt teveprogram ger Ali Sabat råd och spår tittarna.

– Ali Sabat tycks ha dömts enbart för att han fredligt utövat sin yttrandefrihet, säger Malcolm Smart, chef för Amnesty i Mellanöstern och Nordafrika.

Uppdatering:

På torsdagskvällen svensk tid uppgav en libanesisk minister och Sabats advokat att saudiska myndigheter skjutit upp avrättningen.

– Alis mamma kan vara lugn i natt. Det ringde jag hans advokat för att berätta. Och det är allt jag kan säga, sa Libanons justitieminister Ibrahim Najjar till AFP.

– Om jag inte hade haft det nödvändiga beviset hade jag inte sagt det till henne.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!