Soldaterna lurade in 110 i dödshuset

Båda sidor struntat totalt i FN:s utlysta vapenvila. Kriget fortgår som ingenting hänt. Om inte värre.


"En av de grövsta incidenterna sedan operationen inleddes"

På fredagen rapporterades ännu ett grovt övergrepp. FN:s humanitära organ Ocha citerade vittnen som uppgav att israeliska soldater i Zaytun den 4 januari fört cirka 110 palestinier, varav hälften var barn, in i en byggnad, skriver TimesOnline.

Väl i byggnaden varnade soldaterna människorna om att de inte skulle gå ut. Allt för att vara i säkerhet.

24 timmar senare angrep israelerna byggnaden med uppepade attacker av granateld och dödade 33 människor. Ocha benämner händelsen "en av de grövsta incidenterna sedan operationen inleddes i Gaza den 27 december".

De som överlevde attacken fick gå 2 kilometer till fots och därefter transporterades de i personbilar till sjukhuset. Tre barn –det yngsta 5 månader –avled innan bilarna anlänt till sjukhuset, står det att läsa i rapporten från Ocha. Israel svarar att denna och andra händelser då civila dödats ska utredas.

Ingen tar FN på allvar –fler döda trots vapenvila

Gazakriget stannade inte ens upp för att hämta andan efter nattens FN-resolution om "omedelbar, hållbar" vapenvila. Resolutionen är formulerad som en vädjan, inte som ett krav, och båda sidor signalerar att man struntar blankt i den.

Mindre än en timme efter det att säkerhetsrådet röstat vid 03-tiden svensk tid på fredagen kom rapporter om ytterligare en dödlig israelisk flygräd. Sammanlagt dödades under natten minst tolv palestinska civila i Gazaremsan, uppgav sjukvårdspersonal och ögonvittnen.

Inte heller palestinska Hamas brydde sig för en sekund om FN-resolutionen. Gradraketer - en av rörelsens kraftigaste missiler, som man inte har råd att slösa med - slog under fredagen ned i de israeliska städerna Beer Sheva och Ashdod. Minst en människa skadades. Hamas är terrorstämplat i västvärlden, och har som icke erkänd styrande makt egentligen ingenting med FN att göra.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!