Den interna kritiken mot grundaren Julian Assange tilltar nu i styrka efter våldtäktsanklagelserna.
1 av 2
Den interna kritiken mot grundaren Julian Assange tilltar nu i styrka efter våldtäktsanklagelserna. - Foto: Joakim Ståhl / SvD / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Privat

Inbördeskrig hotar Wikileaks

Trycket ökar mot grundaren Julian Assange och allt fler röster inom Wikileaks kräver hans avgång.


– Julian är briljant på många sätt, men han är inte speciellt social. Och han är en typisk "aussie" på det sättet att han är lite av en manschauvinist, säger Birgitta Jonsdottir, talesperson för Wikileaks, till The Daily Beast.

Jonsdottir, som är ledamot av det isländska parlamentet, alltinget, tycker att grundaren, Julian Assange, borde träda tillbaka. Åtminstone tills våldtäktsanklagelserna i Sverige är utredda.

– Jag är inte arg på Julian, men det här en situation som uppenbarligen gått honom ur händerna. De här personliga sakerna har ingenting att göra med Wikileaks. Jag har å det starkaste uppmanat honom att fokusera på det juridiska och låta andra bära facklan, säger hon i en telefonintervju med Daily Beast.

Hon säger att hon inte bryr sig om i fall hon blir utfryst efter sin skarpa kritik.

– Jag bryr mig verkligen mycket om Wikileaks och jag räknar mig som en av Julians vänner. Men goda vänner är de som berättar för dig att ditt ansikte är smutsigt. Det kan inte vara så att en person talar för Wikileaks. Det borde vara många människor som gör det, säger Birgitta Jonsdottir till The Daily Beast.

En annan anonym källa inom organisationen säger till nyhetssajten att Assange vägrat träda tillbaka trots flera uppmaningar under de senaste veckorna. Och att det skapar "en röra för alla inblandade".

Assange själv har sagt att han tror att anklagelserna om sexuellt ofredande och våldtäkt är del i en konspiration och att han börjar förlora förtroendet för det svenska rättsväsendet.

Birgitta Jonsdottir, som tidigare bott i Sverige och förstår språket, har läst polisutredningen och avfärdar konspirationsteorierna.

Hon tror att det snarare rör sig om ett kulturellt missförstånd och ser ett "klassisk romantisk triangeldrama" framför sig.

– Julian är en typisk "aussie" (australier, reds anm) på det sättet att han är lite av en manschauvinist, säger Jonsdottir till The Daily Beast.

Den rättsliga processen i Sverige pågår samtidigt som Wikileaks förbereder sig på att släppa ytterligare 13 000 hemligstämplade dokument om kriget i Afghanistan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!