1 av 4
- Foto: AMR NABIL/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: AMR NABIL/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Egypt News
4 av 4
- Foto: AP/Scanpix

Vredens dag i Egypten

Demokratiaktivister har utropat tisdagen till Vredens dag i Egypten.


KAIRO. Egyptiska myndigheter har gripit 19 personer som påstås ha förberett självmordsattacker mot heliga platser över hela landet, uppger Al-Arabiya.

Och nu varnar regeringen demokratiaktivister för att skrida till verket med planerna på landsomfattande protester under det som utropats till Vredens dag.

Inspirerade av diktaturregimens fall i Tunisien har egyptiska demokrater utlyst demonstrationer och andra protestaktioner under tisdagen.

"Vår protest den 25:e är början på slutet", skriver arrangörerna på sin facebookgrupp med över 87 000 medlemmar.

"Grip alla"

Myndigheterna hotar dock med att svara med hårda tag. Inrikesminister Habib al-Adli har beordrat polisen att "gripa alla personer som uttrycker sina åsikter på ett olagligt sätt".

Han säger också att polisen redan gripit terrorister med koppling till al-Qaida. Och varnar ungdomarna för att spela terrorn i händerna.

– Jag säger till allmänhetenn att detta facebookupprop kommer från ungdomen. Ungas gatuprotester har ingen påverkan och säkerhetsstyrkorna kan slå ner alla aktioner som är olagliga, säger al-Adli till tidningen al-Ahram.

Inrikesministern säger sig dock välkomna "stationära protester under en begränsad tid"och lovar att polisen ska beskydda dem som manifesterar under lugna former.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!