Finansministrarna från Tyskland, Luxemburg, Spanien, Frankrike och Italien.
1 av 3
Finansministrarna från Tyskland, Luxemburg, Spanien, Frankrike och Italien. - Foto: Virginia Mayo/Scanpix
Juncker vill helst inte prata offentligt om finanspolitiken.
2 av 3
Juncker vill helst inte prata offentligt om finanspolitiken. - Foto: Yves Logghe/Scanpix
Jucker tillsammans med Christine Lagarde, Frankrikes finansminister.
3 av 3
Jucker tillsammans med Christine Lagarde, Frankrikes finansminister. - Foto: Virginia Mayo/Scanpix

EU-toppchef vill hålla politiken hemlig

"Besluten och debatterna bör tas i mörka, hemliga rum"


BRYSSEL. Eurogruppens ordförande, Jean-Claude Juncker, talade på en konferens under onsdagen om sina mångåriga erfarenheter som Luxemburgs premiär- och finansminister samt europeisk toppolitiker.

Mot bakgrund av de strapatser som EU och de europeiska länderna dragits med de senaste åren beskrev Juncker sin syn på europeisk politik, demokrati och transparens.

Euroländernas ekonomiska politik bör föras i "mörka, hemliga rum" för att motverka farliga rörelser på finansmarknaderna, menar euroordföranden. Juncker sa även att han, trots sin katolska uppfostran, ofta ljugit under sin karriär för att undvika ryktesspridning och spekulationer, skriver EUObserver.

– Alla ekonomiska beslut bör tas bakom stängda dörrar. Jag är redo att bli förolämpad för att jag inte är tillräckligt demokratisk, men jag vill vara seriös, förklarar Juncker.

– Om vi antyder att ett beslut ska tas så ger vi också näring åt en finansspekulation som skapar olycka för miljontals människor som vi försöker slå vakt om. Jag är för hemliga, mörka debatter, förklarar Juncker.

/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!