Hökmark (m) tänker inte acceptera inskränkningar i den fria rörligheten.
1 av 2
Hökmark (m) tänker inte acceptera inskränkningar i den fria rörligheten. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
EU-kommisionär Cecilia Malmströms stora uppgift är att skapa en gemensam europeisk asyl- och flyktingpolitik.
2 av 2
EU-kommisionär Cecilia Malmströms stora uppgift är att skapa en gemensam europeisk asyl- och flyktingpolitik. - Foto: Juha Roininen/Scanpix

Nytt Schengenavtal splittrar alliansen

"Gränsernas hindrande betydelse måste bort"


De senaste veckornas europeiska bråk har handlat om gräns- och tullkontroller länder emellan. Schengenavtalet garanterar fri rörlighet länder emellan. Inga pass och inga tullkontroller för EU-medborgare.

Frankrike stoppade nyligen ett passagerartåg med tunisiska migranter från Italien med giltiga pappaer. Danmark har satt upp extra gräns- och tullkontroller vid svenska och tyska gränsen.

Eftersom Sarkozy och Berlusconi inte kunde lösa gränstvisten ska nu europeiska kommissionen skapa ett nytt Schengen-avtal som ger möjlighet för enskilda stater att kunna resa tilfälliga gränskontroller under exceptionella omständigheter.

Eric Degerbäck, mediachef på Europeiska kommissionens Stockholmskontor, menar istället att det nu ska göras svårare att hindra rörligheten:

– De "exceptionella omständigheterna" har ännu inte definierats. Men kommissionen kommer att utarbeta strikta och tydliga kriterier för när medlemsstater ska tillåtas resa gränskontroller. Som Cecilia Malmström säger kan inte 25 000 migranter i Italien med 60 miljoner inevånare ses som en kris. 1991 kom 150 000 bosnier till Sverige. Det ger lite perspektiv.

– Totalt 600 000 har flytt från Nordafrika de senaste månaderna och 25 000 har kommit till Europa. Men det viktiga är att asyl- och migrationspolitiken hamoniseras och jämnas ut.

Justitiedepartementet har tidigare sagt till Nyheter24 att svenska regeringen välkomnar en revidering av Schengen-avtalet.

Moderaten och EU-parlamentariken Gunnar Hökmark håller inte med:

– Nej, det är inte nödvändigt om vi ser till flyktingströmningarna. Sverige tog emot 82 000 bosnier 1992, det  måste kontrasteras mot 25 000 i Italien. Men, det är mycket viktigt att migrationspolitiken är gemensam. Dit har vi inte kommit ännu.

– Tullverksamhet och polis ska finnas i Köpenhamn och i Stockholm men inte vid gränserna. De har en hindrande betydelse som måste tas bort. Italien, Frankrike och Danmark ger efter för den inhemskt politiskt tryck.

– Kommissionen initierar lagarna. Men EU-parlamentet kommer inte att acceptera inskränkningar i den fria rörligheten, avslutar Hökmark.

Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm har till Nyheter24 också uttryckt sig skeptiskt till en revidering av Schengen av samma anledning som Hökmark.

– Ska det vara nödvändigt? Invandringsvågen är inte stor i jämförelse med vad Sverige haft från till exempel Irak.

Men i Danmark gör regeringen eftergifter till Dansk Folkeparti i budgetförhandlingarna och i Frankrike gläfsar främlingsfientliga Front National regeringen i hälarna. Sarkozy driver de senast åren en mer nationalistisk agenda för att blidka Front Nationals framgångar.

Europa är ur det avseendet mer splittrat än Sverige.

/
/
EU
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!