1 av 2
- Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: FAKSIMIL FRÅN APPLE.COM

Apples grundare Steve Jobs dog inatt

Apples grundare Steve Jobs blev 56 år. Apple meddelar på sin hemsida att Jobs avlidit efter en längre tids sjukdom.


Steve Jobs, som tidigare i år avgick från vd-posten på Apple med anledning av sjukdom, har nu avlidit, skriver företaget på sin hemsida.

"Apple har förlorat ett visionärt och kreativt geni och världen har förlorat en otrolig människa. De som hade förmånen att känna och arbeta med Steve har förlorat en nära vän och en inspirerande mentor. Steve lämnar bakom sig ett företag som bara han kunde bygga, och hans anda kommer för alltid vara Apples grund", skrev Apple på sin hemsida under natten till torsdagen.

2004 meddelade Jobs att han drabbats av bukspottskörtelcancer, men han kom tillbaka efter en tids frånvaro från Apple. I augusti i år avgick han dock som vd för Apple efter flera års kamp mot sjukdomen.

– På min begäran har Apples styrelse gått med på att jag blir sjukskriven för att kunna fokusera på min hälsa, meddelade han då.

Men Jobs tillstånd blev inte bättre och inatt avled han i sviterna av sjukdomen. Efter dödsbeskedet gjorde Apple om sin hemsida och lade ut en hyllningstext samt en stor bild av Steve Jobs på startsidan.

– Steves briljans, passion och energi var källorna till oräkneliga innovationer som berikar och förbättrar allas våra liv. Världen är en bättre plats på grund av Steve, säger Apple enligt BBC.

Även president Obama stämde in i hyllningskören efter att ha mottagit dödsbeskedet.

– Vila i frid, Steve Jobs. Från oss alla på Obama2012, tack för allt arbete du möjliggör dagligen – även vårt, skriver Obama.

Steve Jobs kommer att bli ihågkommen som en av världens mest kända företagsledare som introducerade bland annat iPoden, iPhonen och iPaden.

Hans död kom dagen efter att Apple lanserat den nya iPhonemodellen 4S.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!