Wikileaks-läckan Bradley Manning misstänks ha utsatts för tortyrliknande behandling.
1 av 3
Wikileaks-läckan Bradley Manning misstänks ha utsatts för tortyrliknande behandling. - Foto: SCANPIX
Kritiken mot att Manning suttit fängslad i 17 månader är massiv.
2 av 3
Kritiken mot att Manning suttit fängslad i 17 månader är massiv. - Foto: SCANPIX
EU kräver att FN:s tortyrexpert Juan Mendez får träffa Manning i enrum.
3 av 3
EU kräver att FN:s tortyrexpert Juan Mendez får träffa Manning i enrum. - Foto: Martial Trezzini / SCANPIX

Krav från EU: Tortyrexpert ska träffa Wikileaks-läcka

Europaparlamentet kräver i ett öppet brev till president Obama en intervju i enrum med den fängslade 23-åringen.


"Manning - en hjälte"

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, HAX, skriver i sin blogg att ingen vet om Bradley Manning är skyldig till det han anklagas för eller inte. Men han anser att om Manning är Wikileaks källa så bör han få medalj.

"Om det är Manning som är källan då har han upptäckt saker som kan vara krigsförbrytelser – eller i vart fall övergrepp och moraliskt klandervärda handlingar. Som anställd i den amerikanska armén har han givetvis en tystnadsplikt. Men internationell rätt säger samtidigt att man är skyldig att anmäla misstänkta krigsförbrytelser. Och på ett privatmoraliskt plan är det svårt att hitta något att invända mot att en människa avslöjar vidrigheter som han eller hon anser är i konflikt med allmän moral, människovärde, krigets lagar och den officiella (felaktiga och tillrättalagda) bild som militären försöker ge av det som sker."

FN:s tortyrexpert ska få träffa amerikanska soldaten Bradley Manning som misstänks för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks. Det kravet ställer 64 ledamöter i Europaparlamentet i ett öppet brev till president Barack Obama.

Manning har i över ett och ett halvt års tid suttit fängslad under misstänkt tortyr, utan rättegång.

Tio svenska ledamöter har undertecknat

Av de 64 ledamöterna som undertecknat brevet är 10 svenska; Christian Engström (PP), Christofer Fjellner (M), Göran Färm (S), Mikael Gustavsson (V), Anna Hedh (S), Olle Ludsvigsson (S), Carl Schlyter (MP), Olle Schmidt (FP), Marita Ulvskog (S) och Åsa Westlund (S).

EU-parlamentarikerna kräver att Juan Mendez, FN:s tortyrexpert, ska få träffa 23-årige Manning i enrum.

Misstänks ha läckt hundratusentals dokument

23-årigen misstänks för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument till Wikileaks. Läckorna ska enligt uppgift ha skett då Manning jobbade som underrättelseanalytiker i Irak. Han greps för 17 månader sen och har enligt Amnesty utsatts för tortyrliknande behandling.

Han ska ha suttit isolerad 23 timmar om dygnet, väckts flera gånger per natt och tvingats sova naken.

FN:s tortyrexpert har krävt att få träffa Manning avskilt, något som den amerikanska militären inte gått med på. Endast övervakade möten har godkänts, vilket Juan Mendez anser gör det omöjligt att intervjua Manning om tortyr, skriver DN.

Med brevet till USA:s president signalerar EU att de bevakar hur den amerikanska soldaten behandlas.

23-åringen är anklagad för att ha bistått fienden, något som kan innebära dödsstraff. Den 16 december ska Bradley Manning preliminärt höras i domstol.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.