Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Porrförbud i EU?

När Europaparlamentet sammanträder i Strasbourg nästa vecka, då kommer man bland annat att rösta om ett ”Betänkande om avskaffande av könsstereotyper i EU”.

Detta betänkande innehåller oerhört mycket märkliga saker. Till exempel vill man ha ett förbud mot all slags porr i media. Vad man menar med media är dock oklart – men till exempel porrtidningar, många nätsiter och kabel-tv måste nog med nödvändighet falla in i kategorin. Och även om man uteslutande skulle definiera media som etablerad gammelmedia – varför skulle inte Svenska Dagbladet få ha en porrbilaga, om de av någon anledning skulle vilja ha en sådan?

Och så vill man upprätta en stadga för jämställdhetskultur som alla internetoperatörer uppmanas att ”förhålla sig” till. Åter är språket nästan lika vagt som tanken bakom. Våra internetoperatörer skall alltså… kontrollera att… alla deras användare beter sig politiskt korrekt ur ett jämställdhetsperspektiv? För att sedan vidta… vilka åtgärder? Detta är ett sätt att göra nätleverantörerna till nätpoliser i jämställdhetsfrågor (och gissningsvis också mot porr). Vilket känns dumt, farligt och orimligt.

Detta är ytterligare ett i raden av många försök att sätta tvångströja på internet – vilket piratpartiets ledamot i Europaparlamentet Christian Engström skriver mer om här.

Utöver att Europaparlamentet är på väg att rösta för ett porrförbud och för minskad frihet på internet – så finns det som sagt väldigt mycket annat som är fel med detta betänkande. Sådant som till exempel rör yttrandefrihet, medborgerliga fri- och rättigheter och fri kommunikation.

Dessutom finns en otrevlig underton i dokumentet. Det känns på något sätt som om de allra mest militanta feministerna har gjort gemensam sak med den kristna högern – för att koka upp något slags nymoralistisk sexualskräck.

Detta får hela betänkandet att stå på näsan. Vilket är lite synd. För det finns delar av EU som skulle må bra av en dos jämställdhet, modernitet och frigörelse. Men förtryckta kvinnor i gamla öststater och i sydeuropeiska machokulturer har ingen nytta av detta betänkande – eftersom det skjuter helt bredvid målet.

Att förbjuda porr vore dumt och tråkigt. Att begränsa yttrandefriheten är fel och farligt. Att inskränka internets frihet är idiotiskt och bakåtsträvande. Ändå är det högst troligt att Europaparlamentet kommer att vilja göra just detta, när man röstar om det här betänkandet nästa vecka.

Tack och lov är detta inte ett lagstiftande betänkande, ännu. Det är en rapport, som sedan sänds över till EU-kommissionen och som kan ses som ett förslag till lagstiftning. Men det är illa nog. Sådant här måste bekämpas så fort det dyker upp, innan förslagen får fäste.

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Bradley Manning – en demokratisk hjälte

På militärbasen i Fort Meade i Maryland pågår rättegången mot Bradley Manning, soldaten som misstänks ha läckt information och hemliga amerikanska ambassadtelegram till whistleblowersiten Wikileaks.

I helgen hade Manning suttit fängslad i tusen dagar. Och domaren har redan konstaterat att han under delar av tiden har suttit fängslad under orimliga och omänskliga förhållanden.

Nu pågår domstolsförhör, i vilka Manning nekar till den allvarligaste anklagelsen – att ha bistått fienden. Förhören syftar främst till att fastställa exakt vad som har skett. Det innebär att det inte kommer att lämnas något större utrymme för Manning att förklara varför han har handlat på det sätt som han anklagas för.

Därför är det viktigt att den frågan blir ordentligt belyst i media och i samhällsdebatten i övrigt.

Man kan konstatera att utan Wikileaks läckor skulle vi sväva i okunskap om mycket som skett i det krig som vi i väst bedriver i arabvärlden. Man kan tycka vad man vill om krigen som sådana. Men det är helt orimligt att hävda att det hade varit bättre om folket i USA och resten av västvärlden aldrig hade fått veta vad som sker i det krig som drivs i vårt namn och som backas upp av de politiker vi har valt.

För att en demokrati skall fungera krävs insyn, öppenhet och en möjlighet att ställa ansvariga till svars. Därför är läckorna till Wikileaks om Irak och Afghanistan en genuint demokratisk handling. Sådant skall belönas, inte bestraffas.

Från de läckta ambassadtelegrammen vet vi dessutom att ansvariga myndigheter och politiker i USA, i västvärlden och även här i Sverige sysslar med dubbel politisk bokföring. Man säger en sak utåt, men gör i verkligheten något annat – ofta lömskare. Och man hoppas att folket och media inte skall upptäcka vad man håller på med.

Ser vi till Sverige, då kan man konstatera att regeringen (eller i vart fall dess topptjänstemän) sett mellan fingrarna med olaglig amerikansk övervakning av svenska medborgare i Sverige. Vi kan konstatera att den svenska regeringen stiftar skräddarsydda upphovsrättslagar på beställning från den amerikanska nöjesindustrin. Och vi kan konstatera att svenska statsråd springer med skvaller om svenska politiska partier till amerikanska ambassaden. (Till och med jag är omnämnd i de läckta ambassadtelegrammen, om än inte med namn.)

Hade det varit bättre om vi aldrig hade fått veta detta?

Rättegången mot Manning tar sig de former den tar. Men vi som är på utsidan har en skyldighet att rikta ljuset mot det som sker, hävda förnuftets röst – och visa att Bradley Manning inte är bortglömd.

HAX

Uppdatering: Under dagen har Bradley Manning erkänt sig skyldig till ett tiotal åtalspunkter, bland annat att ha överlämnat information till Wikileaks. Han hävdade också att han först försökt gå till mainstream media, men att dessa inte visade något intresse. »

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Dr. Reinfeldts kabinett

Jag sa ju att Fredrik Reinfeldt är farlig. Lyssnade någon? Nope. Suck!

En gång i tiden när jag var verksam inom den etablerade borgerligheten – då var det företagsamhet, framåtanda, drömmar, frihet och öppenhet som drev oss. Detta står jag fortfarande för. Det är inte jag som har förändrats.

Så föll Sovjet-kommunismen och (m) och (s) blev partier som alla andra. Som slåss på en mentalt begränsad yta. Vars uppmärksamhet är låst på ett än så länge måttligt stort parti – som slår världen med ett järnrör, som super som folk och som försöker bekräfta och exploatera allmänt populära myter och missuppfattningar.

Trianguleringen har nu tagits till den absurda nivå när betong- och batongpartierna försöker bekämpa mörkermännen genom att likna dem så mycket som möjligt. (Ingen fattade när något viktigt gick förlorat på vägen.)

Då blir det så här…

Hänsynslös jakt på papperslösa i tunnelbanan »

Då beter sig vårt land så här svinaktigt…

Sverige gör det i princip omöjligt för arméns lokalanställda i Afghanistan (och de är inte så många) att få uppehållstillstånd eller asyl i vårt land »

Och när politikerna ändå slänger moralen, principerna och förnuftet över bord – då passar de på att göra saker som att införa automatiserad avlyssning av svenska folkets telekommunikationer. Som att förvandla våra mobiltelefoner till personliga spårsändare. Som att montera ner medborgarnas skydd av personliga data. Som att ständigt tumma på rättssäkerhet, fri- och rättigheter.

Det är då man, sedan länge, har slutat att betrakta medborgarna som individer – för att istället betrakta dem som ett kollektiv, som undersåtar.

Det är då den härskande klassen kastar loss och svävar iväg på skattebetalda guldkort, medan alla andra lämnas kvar på marken.

Prosit!

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Ett nytt fildelningskrig har startat!

Organisationen Rättighetsalliansen (Antipiratbyrån i nya kläder, typ) kräver att Piratpartiet skall sluta tillhandahålla internetaccess till The Pirate Bay. Annars kommer de att ta saken till domstol.

Vilket tar fildelningskriget till nya höjder. För Rättighetsalliansen kan knappast släcka ner The Pirate Bay utan att även släcka ner Piratpartiet. Och att stänga ner ett politiskt partis närvaro på nätet, det är rätt tunga grejor.

Piratpartiet har, å sin sida, ingen anledning att lyda när nöjesindustrin knäpper med fingrarna. Att erbjuda The Pirate Bay internetaccess är en politisk handling, på samma sätt som (pp) erbjudit till exempel Wikileaks en lina.

Anna Troberg som är partiledare för Piratpartiet säger ”Piratpartiets verksamhet är laglig och laglig verksamhet ska inte behöva utsättas för hot av den här typen. Det är inte olagligt att förse Pirate Bay med internetaccess, säger Troberg. Det finns ingen lista över olagliga sajter som internetleverantörer inte får ge internetuppkoppling till.”

Det verkar med andra ord som om (pp) tänker göra motstånd där andra internetopratörer har känt sig tvingade att vika ner sig. Och därmed är bollen i spel.

Åter kommer vi att få se fildelare i en katt-och-råtta-lek med nöjesindustrin, ordningsmakten och rättsväsendet. Denna gång med ett politiskt parti som huvudaktör. I mitt stilla sinne undrar jag om Rättighetsalliansen verkligen vet vad de har gett sig in på.

Läs Piratpartiets pressmeddelande om det nya fildelningskriget här »

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Vem bryr sig när EU-eliten dissar demokratin?

EU brottas med sin budget. Medlemsstaterna har nu kommit fram till en kompromiss, som för ovanlighets skull innebär minskade utgifter. Men denna kompromiss måste även godkännas av Europaparlamentet. Och där är det hela havet stormar. Det finns de som vill sätta sprätt på mer av skattebetalarnas pengar. Och ser man till budgetens innehåll och inte bara till dess volym – då är det rätt mycket en skitbudget.

Kaos, som vanligt. Fast den här gången når vansinnet faktiskt nya höjder…

Medlemsstaterna, som vill hålla i slantarna, sätter press på ledamöterna i Europaparlamentet för att rädda kompromissen. Det ogillas av somliga i parlamentet. Så Europaparlamentets talman – den tyske socialdemokraten Martin Schulz – förslår därför att omröstningen skall vara hemlig. Så att ledamöterna inte behöver stå för sina handlingar. Jo, han säger det faktiskt rakt ut. ”Det är EU-parlamentsval 2014 och EU-parlamentarikerna riskerar att inte bli omvalda om det kommer fram att de röstat för mer pengar till EU.”

Detta är naturligtvis väldigt anmärkningsvärt. Hemlig politik. Folkvalda som vill dölja sina handlingar från sina väljare. Representativ demokrati utan demokratisk insyn.

Det finns politiker som reagerar över det olämpliga i talman Schulz förslag om en hemlig omröstning. [ Länk | Länk | Länk ] Vi är några engagerade medborgare som har bloggat om saken. Nischmedia har rapporterat. Och ämnet fick faktiskt lite uppmärksamhet i brittisk press. Men det är i stort sett allt.

Jag tycker att detta är en lite torftig reaktion. Jag menar, Europaparlamentets talman har faktiskt låtit meddela att medborgarna inte skall lägga sig i vad deras valda representanter sysslar med.

Högste chefen för Europas allra högsta och finaste demokratiska församling har framfört åsikten att det är ett problem om folket får veta hur politikerna egentligen röstar, i dess namn.

Talman Schulz har till och med tagit nästa års EU-val som exempel på varför han anser att demokratiskt ansvarsutkrävande är en dålig sak.

Man tar sig för pannan!

Var är de fradgetuggande, ursinniga ledarkommentarerna? Var är den engagerade kultureliten, när man för en gångs skull behöver den? Var är den tyckande klassens upprörda tweets och debattartiklar? Var är tv-debatterna, radioinslagen och intervjuerna med bekymrade statsvetare? Var är filosoferna? Var är högafflarna och facklorna?

Svaret tycks vara att den svenska åsiktsapparaten inte har tid, eftersom den anser att den har viktigare saker för sig. Vilket för tillfället tycks vara debatten om näthat. En perfekt fråga för den svenska ankdammen. Lagom navelskådande och i allt väsentligt en metadebatt – med stort utrymme för poserande och personliga vendettor.

Nej, jag menar inte att det är fel att diskutera näthat. Jag bara slås av hur gigantiskt den frågan har slagits upp – satt i relation till att Europaparlamentets talman ju faktiskt står och pissar på väljarna och på demokratin.

Skall vi verkligen ha det så här? Tänker vi låta den härskande klassen komma undan med i princip vad som helst?

Kom ihåg att om vi inte reagerar när politikerna urholkar demokratin – då kommer de att uppfatta det som att det är något som går att komma undan med. Då kommer det att ske igen. Och då kommer de att gå ännu lite längre.

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

EU:s Nobelpris – en pinsamhet

Man kan undra vad norrmännen håller på med.

För några år sedan gav de Nobels fredspris till President Obama, bara för att han inte är president Bush. Sedan dess har den rättighetskränkande Patriot Act förlängts. Tusentals unga amerikaner har fått offra livet i Irak och Afghanistan. I samma länder har inte bara stridande, utan även tiotusentals civila dödats och lemlästats med så väl drönare som konventionella vapen. Och den amerikanska administrationen låter fängsla och åtala människor som avslöjar vad som egentligen sker i de pågående krigen och i storpolitiken.

Hade samma sak skett under en president från det andra partiet hade vi fått se gigantiska antikrigsdemonstrationer och krav på åtal för brott mot mänskligheten.

I år når idiotin ungefär samma höjd, fast på ett annat sätt: Nu är det dags för EU att få Nobels fredspris.

Finns det någon som på fullt allvar tror att freden i Europa efter andra världskriget är EU:s förtjänst? Det var Nato som höll ryssen stången så länge det behövdes. Det var Nato som gick in och tvingade fram fred i Ex-Jugoslavien. När det gäller länderna i den arabiska våren fick visserligen vissa av dem visst militärt stöd från enstaka EU-länder. Men det var mer en utökad Nato-operation – och EU har därefter misslyckats fullständigt med att hjälpa dessa länder att bygga stabila demokratiska institutioner.

Det vansinniga projektet med en gemensam europeisk valuta – euron – har drivit det grekiska folket in i desperat armod och sett till att få in nazister i det grekiska parlamentet.

I de följande akterna i euro-dramat kommer Italien och Spanien att börja vackla på allvar. Sedan kommer finalen när Frankrike skall försöka rädda sin inavlade ekonomi genom att kräva att Tyskland betalar notan.

Euron – en fredsvaluta? Pyttsan!

Men det finns faktiskt saker som EU gjort för att stärka freden i Europa. Eller snarare – det är när man bestämt sig för att inte göra saker. Till exempel när man beslutat att inte hindra den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital på den inre marknaden. Det har faktiskt gagnat fred, förståelse och samarbete. Men det där håller också på att bli pannkaka nu för tiden. Den fria rörligheten utsätts för ett ständigt krypskytte och inskränks gång efter annan, på område efter område.

Vi har byggt upp en Fästning Europa, inom vars murar vi inte tycks ha några betänkligheter över att vi driver människor i döden bara för att de försöker komma hit för att bygga ett bättre liv. Om de inte drunknar på vägen, då skjuter våra egna gränstrupper dem. I ryggen. (Jo, det händer.)

Inne i EU bygger vi upp en övervakning av medborgarna som skulle göra de gamla DDR-ledarna gröna av avund. Åsiktslagar inskränker yttrandefriheten och ny datalagstiftning hotar så väl tryckfriheten som den svenska offentlighetsprincipen. På uppdrag av nöjesindustrin (!) gör EU ständiga försök att inskränka flödet av fri information på internet. Och i EU-direktiv efter EU-direktiv undergrävs våra medborgerliga fri- och rättigheter till förmån för moralpanik, populism och dagspolitiska överväganden. Data om europeiska banktransaktioner och våra flygresor överförs till amerikanska myndigheter. Snart kommer förslaget om att EU på egen hand skall börja övervaka och analysera alla våra banktransaktioner. Och så vidare… Istället för fria medborgare reduceras Europas folk till undersåtar som skall registreras, övervakas och kommenderas.

Makten flyttas från medborgarna till politiken, från medlemsstaterna till Bryssel och från de demokratiska organen till ansiktslösa icke-valda byråkrater i Bryssel. EU:s demokratiska underskott är uppenbart, men ingen tycks vilja göra något åt det.

Så där kan jag hålla på en stund, men jag tror att de flesta har fattat poängen: Att ge EU Nobels fredspris är en handling som är en ren parodi på det nyspråk George Orwell beskrev i sin dystopi 1984.

Detta är rent pinsamt. Ge fredspriset till Bradley Manning istället!

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Sverigedemokraterna och media

Skandalerna avlöser varandra – och sverigedemokraterna går som tåget i opinionsmätningarna.

Naturligtvis. Sd-skandalerna har dominerat i media. Och hur mycket ”nolltolerans” partiet än inför, så handlar det mest om deras kärnvärden – att tycka illa om utlänningar.

Så länge Åkesson står pall (och det lär han göra) kommer stormen att gynna hans parti. Eftersom det finns obehagligt många som delar dess grumliga uppfattning om invandring, så sätter uppmärksamheten bara ljuset på sådant dessa väljare gillar.

Och så har vi alla som säger F**k You till systemet och söker en proteströst. De tycker bara att det här är kul och sverigedemokraterna präntas in i deras medvetande som ett alternativ. Ju mer upprört etablissemanget och media blir, ju mer känner dessa väljare att (sd) verkligen är partiet att proteströsta på.

Nu säger jag inte att media skall tiga om det som sker i (sd). Men man skulle kunna tänka sig att ett gäng gapiga fylltrattar faktiskt inte är en så stor nyhet att det överskuggar allt annat.

I går utvidgade riksdagen FRA-lagen. Om detta har media knappt skrivit en rad. I Europaparlamentet börjar nu striden för att rädda den svenska offentlighetsprincipen. Inga media visar något som helst intresse. Och det är ändå rätt stora och viktiga saker, för att bara ta ett par exempel.

Media och de etablerade samhällsdebattörerna har gått i sverigedemokraternas fälla. Detta har blivit ett självspelande piano. Åkesson glider fram på en räkmacka.

Jag vill inte gnälla, men om media vill lyfta ett parti att proteströsta på – då finns ju alltid Piratpartiet. I EU delar vi ut pungsparkar till så väl neo-konservativa som till socialister. Vi jobbar på att driva EU-kommissionen till vansinne. Vi hamnar inte sällan i konflikt med ministerrådet. Och vi jobbar med en massa frågor där vi står på medborgarnas sida mot Big Government och Big Business. Jag tror faktiskt att detta är nyhetsmässigt – eftersom utländska media är mycket intresserade av det som sker, samtidigt som det förbigås med total tystnad i Sverige.

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Dags för EU att välja en smart drogpolitik

EU skall ta fram en ny ”strategi mot narkotika”. Ansvarig är den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. Det kan bli intressant.

Den repressiva narkotikalagstiftning som bland annat Sverige driver har nått vägs ände. Den är lika misslyckad som alkoholförbudet var under förbudstiden i USA – och den får liknande, förfärliga konsekvenser.

Förbudslinjen skapar bara en drivkraft för narkotikakarteller och kriminella organisationer att ta fram nya, farligare preparat, som kanske ännu inte har hunnit bli olagliga eller som är mer lättsmugglade. Den håller uppe priserna och göder på så sätt de kriminella nätverken. De höga priserna leder också till brottslighet bland missbrukare som måste finansiera sitt missbruk. Och förbudet mot innehav för personligt bruk leder till att polisen jagar människor som istället skulle behöva vård. Död, lidande och misär följer i förbudslinjens spår.

Alternativet – en mänsklig drogpolitik – är mer framgångsrik. Färre dör, lidandet minskar och fler missbrukare kan söka och få vård. Detta visar erfarenheter från till exempel Holland och Portugal. I länder där droganvändning för personligt bruk de facto är avkriminaliserad kan myndigheterna ägna sig åt viktigare saker än att trakassera missbrukare (och oproblematiska brukare).

Nu står EU inför ett vägval. Skall man välja den svenska och amerikanska vägen med ett ”war on drugs”? Eller skall man välja en mänskligare, konstruktiv och mer liberal politik?

Detta kan bli en het strid. Det finns många som har anledning att slåss för en hård förbudslinje. Till exempel politiker som har investerat årtionden av politiskt arbete och prestige på en politik som de aldrig kommer att erkänna är misslyckad. Sedan har vi hela anti-drog-industrin inom till exempel polisen och tullen. Den vill helt enkelt slå vakt om de egna jobben. Och så en massa människor som kampanjar mot drogerna av missriktad välvilja (eller möjligen av intresse av att hålla en moralisk kommandohöjd). Lägg till detta alla som har ekonomiska intressen av en fortsatt förbudslinje i form av drogtester, övervakning och teknisk utrustning.

Det är högst troligt att även världens drogkarteller vill se en fortsatt förbudslinje. För det är den som håller uppe priserna och som gör deras verksamhet så snuskigt lönsam.

Drogfrågan lider av att förbudspolitiken varken är faktabaserad, rationell eller medmänsklig. Att föra en seriös debatt är nästan omöjligt. Försöker man, då förlöjligas man och fulas ut. Jag ser detta som ett tecken på att de som driver förbudslinjen blir allt mer desperata.

EU:s drogpolitik för 2013-2020 skall utformas nu. Här finns en liten chans att göra något bra, smart och verklighetsförankrat. Men då måste vi få en seriös debatt om dessa frågor väldigt snart.

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Vad är det för jävla samhälle vi håller på att skapa?

Politik är inte bara sakpolitik. Det handlar också om en större doktrin, som inte diskuteras lika mycket. En doktrin som kommit att bli dominerande i så väl Sverige som EU.

Dess första ben är fruktan.

Våra politiker och deras funktionärer vill att vi skall vara rädda. Terrorister, organiserad brottslighet, hackare, pedofiler, knarklangare… Det finns ingen ända på uppräkningen av allt vi förväntas vara rädda för.

Saker som verkligen skadar och dödar fler människor som biltrafik, hala badkar, adventsljusstakar och piller som skrivits ut på recept finns dock inte på listan. De är väl inte lika användbara för att skapa allmän hysteri, får man anta.

Fruktan används för att skapa rädsla, som i sin tur ger den härskande politiska klassen fritt svängrum för att rulla ut övervakningsstaten, gröpa ur de medborgerliga fri- och rättigheterna och annat otyg som passar våra ledares syften.

Men fruktan föder även rädsla, aggressivitet, hat och intolerans i samhället. Det är fruktan, i sig, som är det stora problemet.

Den rådande samhällsdoktrinens andra ben är misstro.

Våra ledare litar helt enkelt inte på oss medborgare. Vi betraktas inte längre som individer. Istället behandlas vi alla som misstänkta terrorister och brottslingar. Hela tiden.

FRA tillåts övervaka innehållet i våra telekommunikationer. Data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner lagras. Polisen tillåts avlyssna och kameraövervaka människor som inte ens är misstänkta för något brott. Information om dina bankaffärer sänds till USA:s terroristjägare för analys. Polisen föreslås få rätt att installera spionprogram på folks datorer. Våra resor kartläggs allt mer i detalj. Detta för att nu bara ta några exempel ur högen.

Detta är rätt oerhört. Staten, dess förtroendemän och funktionärer litar inte på folket. Vilket är mycket illavarslande, om man ser till vår demokrati och dess framtid. Det skiftar perspektiven, så att makten inte längre kommer från folket – utan istället ur makten själv. Vilket ger vårt samhälles maktelit fria tyglar att hitta på snart sagt vad gör slags djävulskap som helst.

Misstro är dessutom rena giftet om man vill ha ett samhälle med självständiga, trygga och ansvarstagande medborgare. Misstro göder en angiverikultur. Misstro skapar fega ögontjänare. Misstro passiviserar och tystar.

Det tredje benet är tvång.

Politik är att ta sig rätten att tvinga människor att bete sig på det ena eller andra sättet – oavsett om detta stämmer överens med medborgarnas moral, behov, önskemål eller verklighet. Oavsett om det är nödvändigt eller ej.

Tvång är maktspråk. Det är motsatsen till dialog. Det är vad den härskande klassen tar till när argumenten inte håller eller när makthavarna inte längre ids tjafsa med medborgarna.

Ett visst mått av tvång kan vara nödvändigt – för att skydda medborgarnas liv, säkerhet, egendom och rättigheter mot andra. Men det är all skillnad i världen mellan det och att använda tvång för att styra och ställa över människors liv och vardag.

Fruktan, misstro och tvång skapar ett dåligt, omänskligt och farligt samhälle.

Alternativet är sans och realism. Tilltro och ansvar. Frihet att välja mellan många olika alternativ. Det är sådant som kan skapa ett harmoniskt samhälle och lyckliga, levnadsglada medborgare.

Men för att alternativet skall flyga krävs nya politiker, ett nytt politiskt klimat och engagerade medborgare. Vilket just nu i allt väsentligt saknas på kartan.

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

EU-fusket ökar: 43 miljarder borta

Det är inte bara EU:s medlemsstater som har problem med sina finanser.

EU som sådant har inte heller alla bestick i lådan. I årets rapport från EU:s revisionsrätt visar det sig att andelen fel bland betalningarna ligger på 3,9 procent, vilket är en ökning från föregående år. [Europaportalen | Daily Mail]

I pengar motsvarar det nästan 43 miljarder kronor.

Vi tar det igen: EU slarvade förra året bort 43.000.000.000 av skattebetalarnas pengar. Och då talar vi inte om dårpippi-projekt, onödig byråkrati och champagne – utan bara om felaktiga betalningar.

Och felaktigheterna blir fler och mer omfattande från år till år, inte färre.

EU:s revisionsrätt vägrar – för 18:de året i rad! – att tillstyrka ansvarsfrihet för unionen. Vilket aldrig tycks få några konsekvenser.

Vid EU-valet 2014 kommer det att finnas flera årskullar med röstberättigade under vars hela livstid EU aldrig har haft ordning på sin ekonomi.

EU gör anspråk på att vilja bestämma mer och mer över våra liv. EU anser sig kunna styra och ställa över företagande och marknad. EU sätter ekonomiskt oansvariga länder under förmyndare. EU sätter upp regler som tvingar vanligt folk att visa ID när de sätter in pengar på sitt eget bankkonto. EU har planer på att börja övervaka och analysera alla våra banktransaktioner. EU tror sig kunna ratta en gemensam valuta i 17 länder med helt olika ekonomi. EU reglerar allt från biodling till energiförsörjning.

Men EU:s egna pengar är dess funktionärer inte kompetenta nog att hålla ordning på. Det får en liksom att undra över hur allt det där andra egentligen sköts…

Hade detta varit i ett privat företag hade polisen blivit inkopplad. Men nu handlar det om den härskande politiska klassen. Den tillåts komma undan med nästan vad som helst.

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se
På Twitter heter jag @hax

Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!