Julian Assange befinner sig just nu i Storbritannien.
1 av 3
Julian Assange befinner sig just nu i Storbritannien. - Foto: Sang Tan / AP
Newt Gingrich och Mitt Romney, de två kvarvarande favoriterna till den republikanska presidentkandidaturen.
2 av 3
Newt Gingrich och Mitt Romney, de två kvarvarande favoriterna till den republikanska presidentkandidaturen. - Foto: Paul Sancya / AP
Newt Gingrich seglar upp som en av favoriterna bland de republikanska presidentkandidaterna. Med honom i Vita huset skulle USA kunna ta upp jakten på Julian Assange. Obs! Montage.
3 av 3
Newt Gingrich seglar upp som en av favoriterna bland de republikanska presidentkandidaterna. Med honom i Vita huset skulle USA kunna ta upp jakten på Julian Assange. Obs! Montage. - Foto: Lefteris Pitarakis / Rainier Ehrhardt / AP

Assanges skräck - Gingrich mot Vita huset

Snart kan Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnas till Sverige - och han är livrädd för att till slut hamna i USA där en av presidentkandidaterna vill göra honom till krigsfånge.


LONDON. Wikileaksgrundaren Julian Assange fick rätt att överklaga sin utlämning till Sverige i högsta instans i Storbritannien. Om han ändå måste resa till Sverige är hans största skräck att till slut också bli utlämnad till USA.

Han skräck aktualiseras av den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich som i kölvattnet av Herman Cains avhopp och Rick Perrys homofoba video seglat upp som en favorit. Gingrich sa, i en intervju med Fox News för nästan exakt ett år sedan, att Assange är USA:s fiende och att han borde behandlas som en motståndare i ett pågående krig.

Presidentkandidaten sa även ingen av de som jobbat med Wikileaks avslöjanden ska känna sig säkra. Gingrich menade att avslöjandena borde ses som en krigshandling mot landet.

Beslutet om Assange utlämning till Sverige kommer på juldagen.

/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!