Breiviks advokat Geir Lippestad menar att diamanthandeln bara var en täckmantel.
1 av 2
Breiviks advokat Geir Lippestad menar att diamanthandeln bara var en täckmantel. - Foto: Berit Roald / Scanpix NORGE / SCANPIX
Anders Behring Breivik var i Liberia 2002 - men varför? För att handla med blodsdiamanter eller möta en serbisk massmördare?
2 av 2
Anders Behring Breivik var i Liberia 2002 - men varför? För att handla med blodsdiamanter eller möta en serbisk massmördare? - Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Breivik var i Liberia för att köpa blodsdiamanter

Ett vittne berättar om hur massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik åkte till Afrika för att göra snabba pengar - men möttes av en pistol mot tinningen.


"Hans terrornätverk existerar inte"

Den norska polisen menar att det blir allt tydligare att den terrororganisation som Breivik i sitt manifest säger sig tillhöra egentligen inte existerar.

Att han skulle ha varit på ett möte i London där nätverket grundades har inte heller gått att bekräfta.

– För varje dag som går blir vi mer säkra på att nätverket inte finns, säger åklagaren Christian Hatlo till Aftenposten.

OSLO. Flera personer som haft kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik har i polisförhör pratat om hans intresse för så kallade blodsdiamanter i Liberia.

Enligt en 39-årig man, som vill vara anonym, ska Breivik åkt till det afrikanska landet 2002 i hopp om att göra snabba pengar.

– Han berättade för mig att han skulle till Afrika för att köpa blodsdiamanter. Där blev han hotad till livet. Han fick en pistol mot tinningen, säger vittnet, som ska ha chattat med Breivik på MSN en natt 2004 eller 2005, till VG.

Förklaringen: Täckmantel för att möta serbisk krigsförbrytare

Polisen bekräftar att massmördaren varit i Liberia för nio och ett halvt år sedan och håller nu med hjälp av liberianska myndigheter på att kartlägga vad han gjorde där.

I det så kallade manifestet skriver Breivik själv att han skulle träffa en icke namngiven serbisk man i Afrika som var efterlyst av FN för krigsförbrytelser och massmord. Enligt den norske terroristen var mannen en krigshjälte som dödat många muslimer. Breiviks advokat Geir Lippestad menar att diamanthandeln var en förklaring som fungerade som täckmantel för att dölja mötet med serben.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.