På fredagen drog Lamar Smith tillbaka sitt lagförslag.
På fredagen drog Lamar Smith tillbaka sitt lagförslag. - Foto: Drew Angerer / AP

Efter protesterna - nu dras SOPA tillbaka

Sajter har stängt ned i protest och massvis med hacktivister har varit i upprorstillstånd - nu har Lamar Smith dragit tillbaka sitt lagförslag.


HAX jämför med posten och Vägverket

Nyheter24:s bloggare Henrik "HAX" Alexandersson kritiserar ny lagstiftning, däribland SOPA, hårt i ett inlägg. Han jämför situationen med exempelvis Youtube och Facebook med om posten skulle ansvara för att droger smugglas i deras brev.

"På samma sätt som Vägverket inte är ansvarigt för att bankrånare kör på deras vägar, Posten inte är ansvarig för att det smugglas droger i vanliga brev och Telia inte är ansvarigt för hot och otrevligheter som framförs över telefon", skriver han.

WASHINGTON, DC. På fredagen kom det besked som Wikipedia, Google, internetkännare och aktivister väntat på. SOPA-lagstiftningen dras tillbaka helt av initiativtagaren, kongressledamoten Lamar Smith.

Den massiva protest som flera av de största sajterna genomförde på onsdagen verkar ha gett effekt.

– Jag har lyssnat på kritiken och jag tar seriöst på deras oro angående förslaget för att stoppa problemet med fildelning, sa Smith enligt Mashable.

PIPA skjuts upp

Redan på torsdagen drog flera kongressledamöter tillbaka sitt stöd för SOPA och motsvarigheten i senaten, PIPA. Omröstningen om den sistnämnda skjuts upp, enligt ett uttalande av senatorn Harry Reid på fredagen.

/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen ser ut att öppna uppåt

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.

Staten brister i att skydda patientuppgifter

Känsliga uppgifter om patienter skyddas inte tillräckligt i Sverige. De riskerar att läcka ut eller vara svåra att hitta när de akut behövs i olika vårdsituationer. Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot staten för hur säkerheten kring patientuppgifter hanteras.

AI-jätten klår förväntningar

Taiwans största företag, halvledarjätten TSMC, gjorde en vinst på motsvarande över 70 miljarder kronor under första kvartalet. Det var nio procent bättre än samma period i fjol och också bättre än bedömarnas prognoser.

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.