Bahrain
1 av 8
Bahrains demonstranter firar vid Pärlmonumentet strax efter att militären dragit sig tillbaka. De slog dock till ännu hårdare senare. - Foto: Hassan Ammar/AP
Bahrain
2 av 8
Pärlmonumentet har blivit symbolen för bahrainiernas hopp om en revolution efter att det revs ifjol. Den 14 februari markerade årsdagen av upproret som slogs ned hårt av regimen. - Foto: Hassan Ammar / AP
Bahrain
3 av 8
Statstelevisionen den 14 mars 2011 visar hur saudiska trupper kör in i Bahrain för att "rädda landet" från demonstranterna. Resultatet blev blodigt. - Foto: Bahrain TV
Svenska politikern Carl Bildt
4 av 8
På söndagen deltog Al Khalifa på samma Syrienkonferens som Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Hans pressekreterare vill dock inte kommentera huruvida det fördes några samtal dem emellan. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Högt uppsatta personer
5 av 8
Bahrain - Foto: JASON REED / AP / SCANPIX
Människorättsorginisation
6 av 8
Danske medborgaren Abdulhadi al-Khawaja har enligt människorättsorganisationer fått mer hjälp från Danmark än vad al-Muqdad fått från Sverige. Al-Khawaja har hungerstrejkat i snart två månader. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Demonstration
7 av 8
Svenske medborgaren Mohammed Habib al-Muqdad med andra demonstranter vid Pärlrondellen under protesterna 2011. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Bahain
8 av 8
I somras dömdes han till livstids fängelse, bland annat för att ha velat störta regimen. På måndagen var det nya förhandlingar, den här gången i en civil domstol. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX

Bahrainaktivist: "Sverige gör ingenting för fängslade svensken"

Danmark sätter mer press på regimen - trots att de har samma problem som Sverige.


Hjälpte annan svensk

När Nyheter24 intervjuade Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, menade han att UD:s press på den bahrainska regimen varit bidragande till att få honom frisläppt.

En skillnad mellan de båda fallen är dock att Al-Halwachi inte på långa vägar varit så framstående som Mohammed Habib Al-Muqdad i protesterna i Bahrain.

MANAMA. Sverige och Danmark har varsin medborgare fängslad i Bahrain för att de protesterat mot regimen. Men enligt människorättsaktivister skiljer det mycket mellan de båda ländernas agerande.

– Danmark har satt hård press mot regimen och agerat. Från Sverige har jag inte sett någonting, vilket är anmärkningsvärt eftersom deras medborgare är dömd för flera fall, säger Mohammed al-Maskati, ordförande för Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR, till Nyheter24.

Svenske medborgaren Mohammed Habib al-Muqdad har suttit fängslad i Bahrain i över ett år sedan han greps den 16 mars 2011. På måndagen överklagades hans livstidsdom i en civil domstol. I juni i fjol dömdes han i en militärdomstol.

Står inför samma problem

Den dansk-bahrainske aktivisten Abdulhadi al-Khawaja, som hungerstrejkat i snart två månader och blir allt sämre, är med i samma rättsfall och har alltså enligt al-Maskati fått betydligt större stöd.

Detta trots att både Danmark och Sverige står inför samma problem - den bahrainska regimen erkänner inte dubbla medborgarskap.

– Det begränsar vårt konsulära tillträde, men vi har fått träffa honom två gånger under 2011, i juni och september, samt i samband med rättegången, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Bildt och bahrainske kollegan på samma konferens

Utrikesminister Carl Bildt (M) uttryckte sin "djupa oro över den hårda domen" när svenske Mohammed Habib al-Muqdad dömdes till livstid i somras. Men något nytt uttalande är inte aktuellt, enligt hans pressekreterare.

Under söndagens konferens om Syrien i Istanbul deltog både Bildt och Bahrains utrikesminister Khaled bin Ahmed Al Khalifa. Men det finns inga uppgifter på att Bahrainsvenskens fall nämnts.

– Vilka samtal vi för inofficiellt är inget vi går in på, säger pressekreteraren Anna Charlotta Johansson till Nyheter24.

Dom väntas den 23 april

Al-Muqdad och andra har vittnat om hur de torterats i fångenskap. Enligt Mohammed al-Maskati ledde det till slut fram till erkännanden som fällde dem i militärdomstolen. Och han är inte hoppfull att de ska få ett lägre straff eller frias i den civila domstolen.

– Jag tror inte det. Vi såg ingen förbättring efter BICI-rapporten (efter en utredning om protesterna i februari-mars 2011, reds. anm) som bevisade att de erkänt under tortyr, säger han.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat ska en av prinsarna i Bahrain deltagit i tortyren av Bahrainsvensken.

Ny dom i aktivisternas fall väntas den 23 april.

Se dokumentären "Bahrain: Shouting in the Dark" om upproret i önationen:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.