Jacob Appelbaum känner Julian Assange på gott och ont.
1 av 3
Jacob Appelbaum känner Julian Assange på gott och ont. - Foto: Carl Fridh Kleberg / TT / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix
Julian Assange under sitt sverigebesök år 2010, innan allt satte igång.
3 av 3
Julian Assange under sitt sverigebesök år 2010, innan allt satte igång. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Han trakasserades för sin vänskap med Assange

Datorsäkerhetsexperten och hackaren Jacob Appelbaum säger att han blivit trakasserad, fängslad och undersökt på grund av sin vänskap med Julian Assange.


Kan vara kvar på ambassaden i flera år

När Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño Aroca bestämde sig för att twittra ut nyheten om att Julian Assange sökt politisk asyl i landet sattes spekulationerna genast igång om vad som skulle hända härnäst.

Polisen har omringat området och sagt att man kommer gripa Assange så fort han sätter foten utanför byggnaden.

Om Ecuador dröjer med sitt beslut kan Julian Assange, tekniskt sett, spendera flera år på ambassaden.

- Jag tycker Sverige agerar fel och borde ha förhört honom på distans vilket har gjorts i andra fall, säger Jacob Appelbaum till Nyheter24 om varför han, precis som många andra inflytelserika amerikaner, skrev under det brev som lämnades till Ecuadors ambassad i London tidigare i veckan.

Brevet vädjar till president Rafael Correa att bevilja asyl för Julian Assange till Ecuador, så han kan undvika att bli överlämnad till Sverige och förhörd angående anklagelserna om våldtäkt på två svenska kvinnor.

Jacob Appelbaum, hacker, aktiv inom TOR-närverket och datorsäkerhetsexpert, tror precis som Glenn Greenwald, att Sverige kommer falla för USA:s påtryckningar och överlämna Julian Assange.

- Det har skett förr, poängerar han och pekar på år 2001 när Sverige överlämnade två asylsökande egyptier till CIA-agenter som tog dem från Stockholm till Kairo.

Båda var misstänkta för terroristverksamhet i Egypten, där tortyr av sådana fall är vanligt.

- Sverige missbrukar den europeiska arresteringsordern och alla missupfattningar hade klarats upp om han helt enkelt blivit förhörd i England, säger Jacob Appelbaum.

Han har själv drabbats av att jobba med, och känna, Julian Assange.
- Jag har upprepade gånger trakasserats, fängslats och undersökts när det gäller Wikileaks och min vänskap med Julian Assange, berättar han.

Detta är någonting han också berättar om i ett program av Democracy Now.

- Jag tror inte varken Sverige eller England skulle neka en överlämning till USA, de skulle stötta det, kanske med entusiasm, säger Jacob Appelbaum.

/
/
/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!