En finsk studie visar att det kanske inte är så bra att ha ett för rent hem.
1 av 3
En finsk studie visar att det kanske inte är så bra att ha ett för rent hem. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Spädbarn med katt var inte lika friska som de med hund.
2 av 3
Spädbarn med katt var inte lika friska som de med hund. - Foto: Sakchai Lalit / AP / SCANPIX
Hundar och bebisar är en bra kombination - visar forskningen.
3 av 3
Hundar och bebisar är en bra kombination - visar forskningen. - Foto: ALEJANDRA VILLA / AP / SCANPIX

Bebisar blir friskare om du har hund eller katt

Det ska inte vara för rent hemma om man har små barn. Den teorin får ytterligare vatten på sin kvarn genom en ny studie.


Så genomfördes studien

397 finska barn födda mellan september 2002 och maj 2005 har deltagit via sina familjer. När barnen var nio veckor gamla började föräldrarna föra dagbok över ett antal faktorer - såsom rinnande näsa, hosta och öroninfektioner.

FINLAND. Bebisar som bor i hem med en hund eller en katt får mer sällan öroninfektioner och rinnande näsa jämfört med andra barn. Det visar ny europeisk forskning som gjorts hos finska familjer. Vissa av de bakterier djuren bär på fungerar helt enkelt som bra träning för immunförsvaret hos ett spädbarn.

Den smuts som exempelvis en hund drar in i huset kan snarare utveckla barnets goda bakterier, skriver Los Angeles Times.

Det är också bättre att ha hund än katt. Barnen med hund i hemmet var 31 procent friskare än de utan djur medan samma siffra för de med katt var sex procent.

Tidigare studier har bland annat visat att möss som utsatts för damm från hem med hund eller katt blivit mer tåliga mot ett virus som ligger bakom astma. Det har också visats att barn som bor med djur har svårare att drabbas av magkatarr.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!