På 30- och 40-talet marscherade Hitlers nazister med facklor på tyska gator.
På 30- och 40-talet marscherade Hitlers nazister med facklor på tyska gator. - Foto: AP / SCANPIX

Här marscherar flashmob-nazister i Tyskland

Mindre än 70 år efter Tredje rikets fall ses de på de tyska gatorna igen. Nazister med facklor med målet att sätta skräck i sin omgivning.


Förbud mot nazism

Nazistiska partier och symboler är förbjudna i Tyskland och grupper som Die Unsterblichen går en svår balansgång för att undvika lagens långa arm. Även etablerade Nationaldemokraterna (NPD) har varit förbjudna flera gånger men lyckats återuppstå.

BERLIN. De samlas snabbt och oannonserat. De bär vita masker och facklor. Deras budskap är att den tyska rasen håller på att gå under. Den nynazistiska gruppen "Die Unsterblichen", de odödliga, organiserar sig främst via nätet och via sms. De använder sig av så kallade "flashmobs".

Gruppen dök upp för första gången i maj förra året och ses av den tyska polisen som en rörelse på (bokstavlig) frammarsch. I delstaten Brandenburg har organisationen till och med förbjudits - men det har inte hindrat nynazister från att dyka upp på gatorna ändå, rapporterar CNN.

"Gör ditt korta liv odödligt"

Tyska tidningen Die Zeit skriver att "De odödliga" använder sig av precis samma knep som nazisterna gjorde under Hitlers tredje rike. Då liksom nu marscherar man i formationer med facklor.

På nätet ses flera klipp på marscher genomförda av Die Unsterblichen, ofta med pampig musik i bakgrunden. Videoklippen avslutas oftast med slogans som "Gör ditt korta liv odödligt" eller "Så att nästa generation förstår att du var tysk".


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!