1 av 3
- Foto: Faksimil / Privat
Familjens vän Bud Hill.
2 av 3
Familjens vän Bud Hill. - Foto: Faksimil Komo News
Bell var med i skolans cheerleadinglag.
3 av 3
Bell var med i skolans cheerleadinglag. - Foto: Faksimil Komo News

Hängde sig på skolgård efter homomobbning

15-årige Jadin Bell försökte ta sitt liv genom att hänga sig på en skolgård. Då hade han under flera år mobbats både online och offline för att han var gay. I helgen avled han på sjukhus.


Amanda Todd

Ett av de mest uppmärksammade fallen den senaste tiden där en ung person tagit sitt liv var 15-åriga Amanda Todd. Hon begick självmord efter flera år av trakasserier på och utanför nätet. Hennes historia öppnade dock upp en annan värld - en värld styrd av en flera år gammal pedofilring.

LA GRANDE. Det lilla samhället La Grande i delstaten Oregon är i sorg. I helgen avled 15-årige Jadin Bell efter att familjen valt att stänga av hans respirator. Förra helgen hängde han sig i en klätterställning på en skolgård i staden.

Det som drev Bell ända fram till beslutet att försöka ta sitt liv var en längre tids mobbning, såväl online som offline. Anledningen? Han var homosexuell.

– Han var annorlunda. Och de tenderar att reta de som är annorlunda, säger familjens vän Bud Hill till Komo News.

"Nu vet alla att han var speciell"

Bell, som var med i skolans cheerleadinglag, hade enligt Hill bett sina föräldrar om att få bli hemskolad. 15-åringen räddades på platsen men efter självmordsförsöket togs han till sjukhus.

– Det är tufft nog att tänka på det som komma skall, men väntan är jobbig, sa Hill när en strimma av hopp fortfarande fanns.

I helgen stängde läkarna av Bells respirator.

Föräldrarna hoppas att hans historia ska kunna hjälpa andra barn i samma situation.

– Vi visste alltid att Jadin var en speciell person. Nu vet alla, säger mamman Lola Lathrop till La Grande Observer.

Borgmästaren uttalade anti-homosexuellt för ett år sedan

Men att Bells död var resultatet av ett självmord är det många som inte vill säga. Hans död orsakades av en inställning till homosexuella som tyvärr finns på flera håll i det amerikanska samhället. Exempelvis i det egna stadshuset.

Borgmästaren i La Grande, Daniel Pokorney, hamnade för mindre än ett år sedan i blåsväder efter anti-homosexuella inlägg på Facebook. Han skrev att delstaten Washington "är de senaste att gå över till Sodom och Gomorra" efter att de antagit en lag om att tillåta homoäktenskap.

HBT-aktivisten Rob Watson pratar om en mobb som varit ute efter 15-åringen. Han skriver bland annat så här i ett debattinlägg hos LGBT Nation:

"Det rapporteras om vikten av att prata om självmord. De ber oss diskutera mobbning. Det är debatter värda att ta. Men om vi inte talar om rädsla och hat, i synnerhet mot homosexuella, missar vi det större perspektivet och mobben kommer att fortsätta hitta sätt att uttrycka dessa känslor - och fler kommer att dö", skriver han.

Se Komo News inslag om Bell:


HBT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!