Påven anklagas för förvrängda fakta

"Genom att säga att kondomer förvärrar problemen med hiv/aids."


En av världens mest ansedda medicinska tidskrifter, The Lancet, anklagar påven Benedictus XVI för att ha förvrängt vetenskapliga fakta. Tidningen har reagerat på påvens uttalande om kondomer, och kräver att han tar tillbaka sitt påstående.

"Genom att säga att kondomer förvärrar problemen med hiv/aids har påven offentligt förvrängt vetenskapliga fakta för att gynna katolska dogmer i frågan", skrev The Lancet i fredagens ledare.

Det är oklart om övertrampet beror på okunskap eller om det var ett medvetet försök att manipulera forskarrön för att stödja katolsk ideologi, hette det vidare.

"När en så framträdande person, oavsett om det är en kyrklig ledare eller en politiker, gör falska påståenden som kan ha förödande effekt på miljontals människors hälsa, så bör de ta tillbaka eller rätta uttalandet."

Påven gjorde det kontroversiella uttalandet när han reste till Afrika i förra veckan. Aids är en tragedi "som inte kan övervinnas genom distribution av kondomer, vilket till och med kan förvärra problemen" sade påven under en flygresa till Kamerun.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!