Armlös "nekas inträde" till Storbritannien – kan inte visa fingeravtryck

Konstnären Karipbep Kuyukov, som föddes utan armar, planerade att delta i en anti-kärnvapenkonferens i Edinburgh, men stoppas eftersom han inte kan lämna fingeravtryck.


Kuyukovs ansökan

Det brittiska konsulatet har bett om ursäkt och har lovat att ta reda på vad som egentligen hände när Kuyukovs ansökan avslogs.

KAZAKHSTAN. Kazaken Karipbep Kuyukov, 44, fick ett brev från det brittiska konsulatet i Istanbul där hans visumansökan avslogs med att hans "biometri var i dålig kvalitet". De bad honom att skicka om sin ansökan, rapporterar BBC News.

Det brittiska inrikesdepartementet säger dock att hans visumansökan inte avslogs och att det hela kan ha varit ett missförstånd.

"Står att jag inte har händer"

Kuyukov var besviken och blev tvungen att ställa in sitt deltagande i konferensen som ägde rum den 15 april.

– De förstod kanske inte att jag är handikappad eller så kollade de inte mina uppgifter. På min visumansökan står det att jag är konstnär och att jag inte har händer. Jag målar genom att hålla en pensel i munnen och mellan tårna, sa han till BBC News.

Systern fick visum

Brevet där hans ansökan avslogs ankom den 26 april.

– De utfärdade ett visum för min syster, som följde med som sällskap för att hjälpa mig, men de avslog min ansökan eftersom jag är fysiskt förhindrad till att uppvisa mina fingeravtryck, säger han till radionätverket Radio Free Europe.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!