Var statsministerns succé-taxikupp fejk?

Norges statsminister Jens Stoltenberg blev en internationell succé när han prövade på att jobba som taxichaufför. Nu visar det sig att det var, i alla fall delvis, fejkat.


500 kronor

De utvalda passagerarna fick 500 norska kronor var.

Det motsvarar ungefär 550 svenska kronor.

De som plockades upp av en tillfällighet fick inte betalt.

OSLO. Norges statsminister Jens Stoltenberg gjorde succé som taxichaufför och flera av de svenska partiledarna tyckte att det verkade vara en bra idé.

– Jag skulle absolut också göra det. Det är ett jättebra och kul sätt att möta människor på, sa vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till Nyheter24 i går.

Fick betalt

Nu visar det sig dock att Stoltenbergs dag som taxichaufför flöt på lite väl bra för att vara sant. Norska Verdens Gang skriver nu att 5 av de 14 passagerarna som under dagen åkte med Stoltenberg kände till att de skulle vara med i en reklamkampanj för Arbeiderpartiet – och fick dessutom betalt.

– Det betyder att de har tillfrågats på öppen gata om de vill medverka i en reklamfilm för Arbeiderpartiet och att de i sådan fall skulle hämtas i taxi. Ingen visste heller att de skulle hämtas av statsministern, skriver partiets kommunikationsansvariga Pia Gulbrandsen i ett mejl till Verdens Gang.

Stoltenberg ser inga problem

Enligt reklamaren Kjetil Try, som var med och utformade pr-tricket, valde man att använda sig av en castingbyrå eftersom att man ville vara säker på att få en bra mix av passagerare, och dessutom säkerställa att det fanns passagerare tillgängliga.

Stoltenberg själv tycker inte att det är några konstigheter att en del av hans passagerare i taxin var medvetna om att de medverkade i en reklamfilm.

– Ingen som klev in i taxin visste att det var jag som var chaufför, och det är hela poängen, säger han till Verdens Gang.

Så här såg det ut när Stoltenberg rattade taxin:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.