Uppgifterna kommer från en hemlig internrevision.
1 av 2
Uppgifterna kommer från en hemlig internrevision. - Foto: AP/Scanpix
Visselblåsaren Edward Snowden är mannen bakom läckan.
2 av 2
Visselblåsaren Edward Snowden är mannen bakom läckan. - Foto: AP/Scanpix

NSA struntade i sekretesslagar – tusen gånger om

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har struntat i lagar tusentals gånger sedan 2008. Det visar information från en intern revision som Edward Snowden kommit över.


Kan övervaka svenska partier

Flera svenska riksdagspartier har sina e-postservrar i USA vilket betyder att amerikanska myndigheterna kan övervaka mejltrafiken.

– Under flera års tid har vi varnat för att det innebär att inte bara den svenska utan även utländska underrättelsetjänster utan större svårighet kan avlyssna trafiken. Placeringen av servrar i utlandet medför att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra mycket enkelt kan komma åt information som kan vara känslig på ett eller annat sätt, sa  Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Punk SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) då. 

USA. Underrättelsetjänsten NSA fick utökade befogenheter av USA:s kongress år 2008. Sedan dess har man brutit mot lagar och överträtt sina befogenheter tusentals gånger. Främst handlar det om brott mot integritetskraven.

I de flesta fallen handlar det om oauktoriserad övervakning av amerikanska eller utländska mål. NSA har enligt de läckta dokumenten uppmanat sina anställda att utelämna detaljer i sina rapporter till justitiedepartementet, det skriver Washington Post.

Blandade ihop Washington och Egypten

Man har även oavsiktligen övervakat ett stort antal amerikaner på grund av rena misstag. Enligt dokumenten från Edward Snowden har NSA registrerat 2 776 fall av icke godkänd insamling av information, lagring eller andra fel.

Ett av de mer uppseendeväckande felen var när en mängd telefonsamtal från Washington avlyssnades 2008. NSA hade, på grund av ett programmeringsfel, blandat ihop Washingtons riktnummer med landsnumret för Egypten.

"Vi är en människostyrd myndighet som opererar i en komplex omgivning med ett anta olika regelsystem, så ibland hamnar vi på fel sida gränsen", säger en anonym NSA-tjänsteman till tidningen.

USA
/
NSA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.