Han tjänar på Gazakriget

Ehud Barak kan vinna det israeliska valet med hjälp av flygattackerna i Gaza.


JERUSALEM. Gazakrigets stora vinnare är Israels försvarsminister Ehud Barak. Den förre premiärministern och partiledaren för arbetarpartiet går starkt framåt i en färsk opinionsmätning. Med andra ord kan Israels pågående attacker spela en nyckelroll inför valet i februari.

Tills nyligen såg det ut som att Barak med sitt parti skulle gå mot ett fullkomligt valnederlag i februari, där det hela verkade koka ned till en strid mellan utrikesminister Tzipi Livnis parti Kadima och Benjamin Netanyahus Likud.

Men en ny opinionsmätning gjord på uppdrag av den israeliska tidningen Haaretz visar att Barak får ses som Gazakrigets stora vinnare. 53 procent av de svarande sa att de var nöjda med försvarsministerns insatser, mot 34 procent för sex månader sedan.

Mer än hälften av israelerna ser gärna att attackerna mot Hamas i Gaza fortsätter, under förutsättning att inga israeliska soldaters liv riskeras. 20 procent av de svarande förespråkar en markinsats, medan ungefär en lika stor andel helst ser eld upphör.

Se en intervju med Ehud Barak nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!