Barnen i Syrien.
Barnen i Syrien. - Foto: TT Bild

Barnen i Syrien förlorar sin barndom – men ingen verkar bry sig

Situationen för barnen i krigets Syrien blir bara värre och värre. Barn vittnar om hemska upplevelser som lämnar dem med men för livet.


Nya terrorlagar

Både Moderaterna och Socialdemokraterna öppnar nu för att kriminalisera svenska medborgare som krigar utomlands.

Något som irakier och syrier i Sverige gläds över.

SYRIEN. Kryssningsmissiler, F16, raketer och många andra vapen. Det är ingen actionfilm – det är verkligheten för barnen i Syrien.

– Det är inte bara de vuxna som känner till dessa vapnen – barnen gör det också. De ser skillnad på olika typer av vapen, säger Tahani Aboud, en syrisk journalist, till Nyheter24 fortsätter:

– De syriska barnen lever inte som andra barn i världen. De pratar om kriget och hundratals kidnappas och rekryteras till IS. Situationen för barnen är farlig – världen måste börja agera.

Kan inte leka ute

Treåriga Marian Hadad är en av alla de barn som lider i Syrien. Hon sitter och tittar på ett youtubeklipp på barn som leker i en lekpark. Hon frågar sin mamma om lov att också få gå dit och leka.

Jenvieve, Marians mamma, är ledsen eftersom situationen är kritisk och det är extremt osäkert att vistas på offentliga platser. Egentligen är hon inte ens säker på om det finns några lekplatser kvar i Syrien.

– Jag har försökt skydda mina barn från allt det onda men jag lyckas ändå inte. Marian känner sig rädd när hon hör granatljud så jag tvingas ljuga för henne och säger att det är "stenar som ramlar ner", säger Jenvieve, till Nyheter24.

"Står handlingsförlamad"

Åttaårige Muien Abo Alnaser, som bor i Syrien, är så rädd att han kissar på sig när han utsätts för extrem rädsla.

– Vi har försökt att fly till Sverige men vi lyckades inte. I dag tar dessutom smugglare mycket pengar för att smuggla ut människor. Mitt barns situation blir bara värre och värre och jag står bara helt handlingsförlamad, säger Muiens pappa, Rami, till Nyheter24.

Det finns ingen exakt statistik på hur många barn som rekryteras till IS men det står klart för alla att barnen faktiskt utnyttjas. Flera internationella organisationer har avslöjat att barn kidnappas och används som mänskliga sköldar.

300 meter från bombexplosion

Här i Sverige befinner sig många barn som har flytt kriget i Syrien och fastän de är nu i trygghet så glömmer de inte händelserna som skedde i hemlandet.

– Syrien finns inte längre, det är någon som har bombat sönder det, säger femårige Jack Ibrahim, som för närvarande bor i Avesta, till Nyheter24.

Jack var bara 300 meter från en bomb som exploderade i Syrien – något som skrämde honom mycket. Sedan han och hans familj kom till Sverige känner han sig tryggare även om han ibland vaknar mitt i natten och skriker "Skjut mig inte".

Han psykiska hälsa blir bättre och bättre men han vill inte åka tillbaka till Syrien – han har alldeles för många dåliga minnen därifrån.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.