Ger upp.
Ger upp. - Foto: Osman Sağırlı

Bilden på en 4-årig syrisk pojke som "ger upp" framför en fotograf har blivit viral

Hudea är fyra år gammal och när han ser en kamera tror han direkt att det handlar om ett vapen.


Den lilla pojken ska ha trott att fotografens kamera varit ett vapen – och bara gett upp. Sträckt upp sina små händer i luften, på ren instinkt. Nu har bilden fått viral spridning, först i Turkiet och sedan i USA. Enligt Buzzfeed efter att den uppmärksammats på Reddit.

Med hjälp från en av redditorerna har man kunnat spåra bildens troliga ursprung – den är antagligen tagen av fotografen Osman Sağırlı någon gång under 2012. En fotograf som främst arbetar i olika flyktingläger. Och det är just i ett flyktingläger som bilden ska vara tagen, åtminstone enligt Buzzfeed som översatt texten till den här artikeln.

Den texten hävdar att pojken på bilden är fyra år gammal, heter Hudea och bor i ett flyktingläger vid den turkiska gränsen tillsammans med hans mamma och tre syskon. Det står också att när fotografen närmat sig honom ska pojken ha bitit sig själv i läppen och sakta sträckt upp sina händer i luften. "Det var inte lätt att övertyga pojken om att kameran inte var ett vapen", står det.

Den faksimilen ska enligt Buzzfeed ha fått spridning på turkiska Twitter under januari och sedan alltså spritt sig till resten av världen. Och det man kan förstå. Bilden är talande och otroligt stark.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!