Påven talade ut om barnövergrepp

"Låt oss tänka på dessa barn som är offer i porrindustrin."


Påven vädjade till världen om att skapa fred i mellanöstern och göra slut på alla former av barnövergrepp, när han höll julens midnattsmässa för kristenhetens 1,1 miljard katoliker.

Prästers sexuella övergrepp

Mässan var Benedictus XVI:s fjärde sedan han tillträdde Den heliga stolen. Hans ord om barnövergrepp handlade om allt från dem som överges av sina föräldrar till dem som tvingas bli soldater.

– Låt oss tänka på dessa gatubarn som inte åtnjuter en familjs välsignelse.

–Låt oss tänka på dessa barn som är offer i porrindustrin.

Katolikerna måste göra allt i sin makt "för att få slut på dessa barns lidande".

– Barnet i Betlehem kallar oss än en gång att göra allt som står i vår makt för att få ett slut på dessa barns lidande, att göra allt för att Betlehems ljus ska nå var man och kvinnas hjärta.

Under året som gått har påven tagit upp problemet med barn som drabbats av katolska präster sexuella övergrepp. Bland annat bad han om förlåtelse å prästernas vägnar under en resa i Australien tidigare i år. Det var dock ett ämne som han noga undvek i midnattsmässan.

Hat och våld

Benedictus återkom liksom tidigare jular till konflikten i Mellanöstern och vädjade om ett slut på "hat och våld". Benedictus planerar att besöka Mellanöstern nästa år och förväntas då besöka de palestinska områdena liksom Israel och Jordanien.

– Låt oss tänka på Betlehem, landet där Jesus levde och som han älskade så innerligt. Låt oss be för ömsesidig förståelse, att hjärtan kommer att öppnas, så att gränserna kan öppnas.

Tusentals hade samlats för att på plats följa påvens tal i St. Peterskyrkan. De som inte fick plats inne i kyrkan kunde följa talet på gigantiska skärmar på torget utanför, uppger CNN.

Se en del av midnattsmässan och påvens tal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!