IS kan vara en del av ett globalt krig.
IS kan vara en del av ett globalt krig. - Foto: Ap/TT bild

Tredje världskriget kan redan vara här

Och det kommer bara att bli värre menar forskare.


– Vi befinner oss i något som bäst kan förstås som ett världskrig, det menar forskaren Wilhelm Agrell enligt Aftonbladet.

Agrell är professor i underrättelseanalys, och enligt honom är det vi ser i Mellanöstern och Nordafrika idag att betrakta som ett globalt krig, trots att inga stormakter öppet strider mot varandra.

Annan typ av konflikt

Dagens konflikter är ofta av en annan typ än traditionella krig, eftersom det idag snarare är olika grupper som slåss inom eller över gränser, och inte nationella arméer som strider.

Agrell tror också att vi bara har sett början på konflikterna, och att de också kan spridas sig till Europa, och inte bara i form av terrorattacker.

– Då talar vi om terrordåd, men det kan i förlängningen också handla om inre stabilitet i europeiska länder som vi uppfattar som stabila och säkra. Om den islamiska staten skulle slå rot i västländer, skulle det skapa konflikter som är av ett annat slag än enskilda terrordåd, säger Agrell till Aftonbladet.

Möjligt storkrig

Agrell tror att fler länder riskerar att dras in vilket kan starta ett storkrig med förödande konsekvenser.

– Magnituden kommer att bli kraftig, det är svårt att se något annat. Och det här är tilltagande snarare än avtagande, säger Agrell till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!