1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Ny IS-video med flera brutala mord chockar

I en video som publicerats av terrorsekten dränks bland annat flera personer.


I en ny video som laddats upp av terrorsekten IS mördas flera personer. Videon är filmad i Islamiska statens starka fäste Mosul, rapporterar Daily Mail. Den är lång, smärtsam och visar bland annat hur fem fångar stängs in i en metallbur som sedan sänks ner i en pool.

I korta klipp som dyker upp mellan morden intervjuas fångarna. De tvingas prata om IS, hur de behandlas och tvingas även"erkänna" sina "brott".

Dränks i bur

De fem personerna står i buren, med bundna ben, och hissas ner i vattnet. Sekvensen efteråt visar bilder från en undervattenskamera. Människorna i buren kämpar panikartat för sina liv, men förgäves.


En stund senare lyfts buren upp ur vattnet, och det som syns är döda kroppar som ligger i den.

Sprängs i bil

En annan del av videon, som delats upp i tre olika huvudsegment, visar hur IS dödar en grupp fångar genom att låsa in dem i en bil som de därefter spränger med ett granatgevär. I orangea overaller leds fångarna till bilen, en Opel som står parkerad i ökenlandskapet, och låses in. En IS-krigare en bit därifrån riktar geväret mot bilen och trycker av.


Sju män som fått halsband med explosiva ämnen fästa runt halsen mördas också i videon. De leds ut på ett fält och radas upp innan halsbanden detonerar, mitt framför kameran.


"Psykologiskt vapen"

Den senaste videon visar en grymhet värre än någon av de tidigare, och den beskrivs av Daily Mail som den mest brutala hittills. Att IS överhuvudtaget släpper videos har ett tydligt syfte menar experten Magnus Ranstorp, som Expressen varit i kontakt med.

– Det är ett psykologiskt vapen som de använder sig av. De måste nästan överträffa sig själva varje gång för att dels få uppmärksamhet men också för att illustrera att det inte finns några gränser för hur de mördar, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det har en jätteeffekt, speciellt mot de lokala fiender som finns. Men det handlar också om att skicka signaler till de egna leden att den här graden av grymhet kan väntas om man på något sätt försöker utmana Islamiska staten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!