Joaquin Archivaldo Guzman.
1 av 4
Joaquin Archivaldo Guzman. - Foto: tt bild
Amado Carrillo Fuentes.
2 av 4
Amado Carrillo Fuentes. - Foto: tt bild
Pablo Escobar.
3 av 4
Pablo Escobar. - Foto: tt bild
Han kan vara världens mest kände knarkbaron.
4 av 4
Han kan vara världens mest kände knarkbaron. - Foto: tt bild

5 värsta drogbaronerna genom tiderna

Tragedier, död, våld och sinnessjuka summor pengar.


5. "El Chapo"

Joaquin Archivaldo Guzman, kallad "El Chapo" (kortisen), har kallats samhällets fiende nummer ett, och han står bakom det ökända knarknätverket Sinaloa. Genom att importera stora mängder knark från Mexiko till USA har Guzman samlat på sig en otrolig mängd pengar, och lär vara god för en miljard dollar.

1993 greps El Chapo i Guatemala och dömdes till 20 års fängelse, men rymde 2001 efter att ha mutat vakter. 2014 greps han igen, men i somras lyckades han rymma ännu en gång. Guzman, som anses var skyldig till mord, knarkhandel och pengatvätt är internationellt efterlyst och i USA får den som fångar honom en belöning på 5 miljoner dollar.

4. "La madrina"

På 80-talet visste alla i Miami vem Griselda Blanco, också känd som "La Madrina" var. Hon var från början en del av den ökända Medellin-kartellen, men bröt med syndikatet efter att ha mördat en av döttrarna i knarkfamiljen Ochoa. Under knarkkrigen i Florida ska Blanco ha legat bakom upp mot 250 mord. Trots att Blanco greps 1985 kunde hon ändå fortsätta styra sitt kokainsyndikat från fängelset. Efter att ha släppts på fri fot 2004 levde hon mestadels i Syd- och Latinamerika. "La Madrina" avled 2012.

3. "Freeway"

Freeway Rick Ross får ofta skulden för att ha startat crack-epedemin i USA. Enligt honom själv ska han som mest tjänat 3 miljoner dollar på crack – om dagen. Efter att ha försökt sälja 100 kilo kokain till en undercoverpolis 1996 greps Ross och dömdes till livstid. Han släpptes 2009 efter gott uppförande. Nu för tiden bråkar han mest med rapparen Rick Ross om vem som är den riktige Rick Ross.

2. "El Señor de Los Cielos"

Amado Carrillo Fuentes fick sitt smeknamn "Skyarnas konung" på grund av sin stora flygplansflotta som han använde för att smuggla droger. Med ivrig pengatvätt, knarkhandel och en massiv insmuggling av kokain till USA, lyckades Carillo tjäna upp mot 25 miljarder dollar. För att hålla sig undan från polisen genomgick Carillo flera plastikoperationer, och efter en niotimmarsoperation avled Carillo på operationsbordet 1997.

1. "El Patron"

Pablo Escobar är förmodligen historiens mest kända knarksmugglare, och i början av 90-talet beräknades hans förmögenhet till cirka 30 miljarder dollar. Escobar växte upp under enkla förhållanden i Medellin i Colombia, och började med brottslighet tidigt. 1975 gav han sig in i kokainproduktionen, och började smuggla in kokain i USA. Eftersom efterfrågan var stor och smugglingen liten så kunde Escobar snabbt bygga upp en vinstdrivande verksamhet. Väldigt vinstdrivande. Som mest smugglade hans Medellin-kartell in 15 ton kokain till USA till ett värde av en halv miljard dollar – om dagen.

Genom att muta politiker och poliser var Escobar i stort sett untouchable, och hans välgörenhet för fattiga gjorde honom populär bland underklassen.

Men framgången hade ett fruktansvärt pris. Knarkkrigen gjorde under tidigt 90-tal Colombias huvudstad Bogota till en krigszon, och 1992 mördades över 27 000 personer i staden. Pablo Escobar sköts till döds 1993 av colombiansk polis.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor

Det brinner i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.