En kommunikationssatellit ska Nordkorea ha skickat upp.
1 av 2
En kommunikationssatellit ska Nordkorea ha skickat upp. - Foto: TT BILD
Världen är rasande.
2 av 2
Världen är rasande. - Foto: TT BILD

Hela världen rasande över ny nordkoreansk robotraket

FN:s säkerhetsråd blixtinkallas efter att Nordkorea skjutit upp en misstänkt långdistansrobot.


I en extrasändning i statlig tv hyllade en kvinnlig presentatör att Nordkorea, på order av ledaren Kim Jong-Un, "framgångsrikt placerat vår observationssatellit... i omloppsbana".

Enligt den slutna diktaturen rör det sig nämligen inte om en långdistansrobot, utan en satellit som ska användas för vetenskapliga ändamål. Men uppläsaren kallade det samtidigt för en "epokgörande händelse" som kommer att stärka landets militära kapacitet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppskjutningen sker en månad efter att Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapentest.

– Nordkorea räknar sannolikt med att en uppskjutning så nära in på kärnvapentestet bara gradvid kommer att påverka FN-sanktionerna som kan komma på grund av testet, säger Alison Evans på säkerhetsforskningsinstitutet IHS Jane's till AFP.

Krismöte i FN
På uppmaning av Japan, USA och Sydkorea har FN:s säkerhetsråd redan i dag kallats till ett extra krismöte i New York.

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer avfyrningen och kallar den "helt oacceptabel". Sydkoreas president Park Geun-Hye säger att uppskjutningen är "en oförlåtlig provokation".

Ett par timmar senare meddelade försvarsdepartementet i Seoul att man nu inleder formella samtal med USA om att sätta in robotförsvarssystemet THAAD, rapporterar AFP, något som Kina motsatt sig kraftigt.

USA uppger att raketen i sig inte utgör något direkt hot mot landet, men att man ska fortsätta med sitt militära stöd till Japan och Sydkorea. Utrikesminister John Kerry säger att landet arbetar för att säkerhetsrådet ska vidta "betydande åtgärder" och ställa Nordkorea "till svars".

Kina – som sedan lång tid är den slutna diktaturens viktigaste allierade och handelspartner – "beklagar" uppskjutningen, men uppmanar alla parter att "hålla sig lugna" och föra samtal om läget, skriver Reuters.

Andra gången det sker
Även Ryssland fördömer agerandet, som "allvarligt skadar säkerheten för länderna i området, först och främst Nordkorea självt", säger UD i Moskva enligt AFP.

Innan avfyrningen ägde rum, i natt svensk tid, hade Nordkorea aviserat att landet planerade att skjuta upp en raket som bär en observationssatellit. En rad länder protesterade och sade att de betraktar det som en provskjutning av en långdistansrobot i strid med FN-resolutioner.

2012 genomförde landet en liknande uppskjutning, av vad som sades vara en kommunikationssatellit, men inga signaler har sedan dess kunnat spåras från den.

– Utifrån det vi sett hittills tyder allt på en lyckad upprepning av uppskjutningen 2012. Men det är fortfarande för tidigt för att säga något säkert, säger John Schilling, amerikansk robotexpert, verksam vid 38 North, som i samarbete med Johns Hopkins-universitetet bevakar utvecklingen i Nordkorea, till Reuters.

"Den fascinerande ångan från Juche-satelliten lämnade spår på den klarblåa februarivårhimlen inför den skinande stjärnans dag."

Programledaren i den regimkontrollerade statstelevisionen i Nordkorea beskriver raketuppskjutningen, som sker strax innan helgdagen den 16 februari, då den förre diktatorn Kim Jong-Ils födelsedag högtidlighålls.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!