Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
389
reaktioner idag

Kvinnor utsätts för sexuella övergrepp i fängelset

Kvinnor utsätts för så kallade oskuldskontroller i fängelsen – något som i Sverige skulle betraktas som våldtäkt.

Kvinnor utsätts för sexuella övergrepp i Afghanska fängelsen.

Visar det sig att kvinnan har haft sex så får de längre fängelsestraff.

I Afganistan utsätts kvinnor systematiskt för sexuella övergrepp i fängelset. Kvinnor som förhörs av polisen blir utsatta för så kallade oskuldskontroller, något som i Sverige skulle betraktas som våldtäkt.

LÄS MER
Kvinnors rätt till sina kroppar är viktigare än deras oskuld

Flickor och kvinnor får fingrar instuckna vaginalt och analt inför poliser eller fångvakter. Orsaken är att kvinnor måste vara oskuld fram till äktenskapet och att många tror det går att bevisa genom så kallade oskuldskontroller. Visar det sig att kvinnorna inte är oskuld så får de längre fängelsestraff.

LÄS MER
Mamma lät flera män våldta hennes dotter ombord på färja

– Det är ett stort problem i Afghanistan. I majoriteten av fallen används resultaten som bevis för att kvinnan haft sexuellt umgänge före äktenskapet, vilket leder till mångåriga fängelsestraff, säger Manizha Naderi som driver kvinnorättsorganisationen Women for Afghan Women, med kontor i Kabul och New York, till TT.

LÄS MER
Här spräcks myten om mödomshinnan – en gång för alla

I en ny rapport från Afghanistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter står det att majoriteten av fängslade kvinnor som är mellan 13-45 år tvingats genomgå så kallade oskuldskontroller, rapporter SVT via TT.Trendar

KOMMENTARER

Innan du kommenterar: läs våra regler