Den lilla pojken började växa onormalt snabbt redan när han var bara sex månader gammal.
1 av 3
Den lilla pojken började växa onormalt snabbt redan när han var bara sex månader gammal. - Foto: tt bild
Trots att han fortfarande var en bebis i sitt psykiska tillstånd, så var kroppen utvecklad som en fullvuxen man.
2 av 3
Trots att han fortfarande var en bebis i sitt psykiska tillstånd, så var kroppen utvecklad som en fullvuxen man. - Foto: tt bild
Läkarundersökningar visade tack och lov att det inte rörde sig om någon tumör som orsakade tillståndet.
3 av 3
Läkarundersökningar visade tack och lov att det inte rörde sig om någon tumör som orsakade tillståndet. - Foto: tt bild

Ettårig pojke har ovanlig sjukdom – är redan i puberteten

Ettåringens hormonnivåer var lika höga som hos en 25-årig man. Ett halvår senare kom han i målbrottet.


Många minns nog med fasa oron över att vara först- eller sist i klassen att komma i puberteten, med allt vad det innebär. En hel del föräldrar fasar nog lika mycket över den dagen hormonerna slår till där hemma.

Tänk dig då att som förälder upptäcka att din son plötsligt har kommit i puberteten – bara ett år gammal.

Det hände pojken som av Mirror UK kallas Akash av anonymitetsskäl. Han lider av pubertas praecox, vilket innebär för tidig könsmognad.

Den lilla indiska pojken från Delhi visade sig vid en undersökning ha testosteronnivåer i kroppen som motsvarade en 25-årig mans.

Det innebär att kroppen inte bara har utvecklat en stark sexualdrift, utan också ansikts- och könsbehåring.

Hans mamma berättar att Akash fick en växtspurt redan när han var runt 6 månader, men föräldrarna antog att han bara var en ovanligt stor bebis.

– När hans penis hade vuxit till mansstorlek, trots att han bara var ett år gammal, då insåg vi att något inte stod rätt till, säger Akash mamma.

Pojkens läkare, Vaishakhi Rustagi, menar att den här störningen vanligtvis beror på en tumör i kroppen, som leder till svåra komplikationer och cancer.

– Barnet hade tur, vi hittade inte några tecken på tumörer eller andra medföljande komplikationer, säger Vaishakhi Rustagi.

Tillståndet är ovanligt och ofta väldigt traumatiskt för barnet som drabbas, eftersom att det blir våldsamt av hormonpåslaget. Den ökade muskelmassan gör det svårt för föräldrarna att hantera barnets utbrott.

Ett annat problem är att den som drabbas av för tidig pubertet slutar växa efter något år. För Akash del bestämdes det att han skulle få en hormonbehandling för att stoppa puberteten, efter att hans röst gick in i målbrottet vid bara 18 månaders ålder.

Nu får han en hormonbehandling var femte månad för att blockera effekten av hormonpåslaget, tills han är tillräckligt gammal att kunna handskas psykiskt med kroppens fysiska tillstånd.

Någon som valde att vända sin fysiska åkomma till något positivt var Meagan, som trots sin hemska sjukdom jobbar som fotomodell nu. Kanske vill du också veta varför dina bröstvårtor eller ditt kön har en annan färg än resten av huden? Det kan du läsa om här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om det här tillståndet tidigare?
Tack för din röst!