Här är hällristningen efter "förbättringen".
1 av 3
Här är hällristningen efter "förbättringen". - Foto: NORDLAND FYLKESKOMMUNE
Här är hällristningen som den såg ut före "förbättringen".
2 av 3
Här är hällristningen som den såg ut före "förbättringen". - Foto: NORDLAND FYLKESKOMMUNE
Loggan för Lillehammer OS 1994.
3 av 3
Loggan för Lillehammer OS 1994. - Foto: NORDLAND FYLKESKOMMUNE

Skulle "förbättra" hällristning – förstörde 5000 år gammat kulturarv

Personen tyckte inte hällristningen var tillräckligt synlig, och ville därför fylla i ristningen så den skulle synas bättre.


Hällristningen som ligger på den lilla ön Tru i Nordland kommun i Norge har varit orörd i över 5000 år.

Men nu har den blivit helt förstörd då ett barn ville "förbättra" ristningen genom att helt enkelt fylla i den genom att rista över den med ett annat vasst objekt.

Hällristningen är en av de tidigaste bevisen för att stenåldersmänniskor i Norden använde skidor var en av Norges mest kända historia symboler, skriver The Local.

Den var även inspirationen bakom 1994-års logotyp inför vinter OS. Lokalpolitikern Bård Anders Langø berättar för The Local att förlusten är en stor tragedi.

– Det är en nationell tragedi. Det är en tragedi för att det är en av Norges mest kända historiska platser, säger han.

Det kommer nu att genomföras en studie för att se om det på något sätt går att rädda ristningen i september, men som det ser ut just nu är framtiden inte ljus.

– Enligt vad de säger just nu så är ristningen förstörd för alltid och vi kommer antagligen aldrig mer kunna se ristningen så som den en gång gjordes för 5000 år sedan, säger Langø.

Barnet som gjorde det förblir anonym, för att skydda personen. Barnet har också vandaliserat andra hällristningar på platsen. Enligt utsago för att göra dem mer synliga för besökare.

– Det är ett barn, och det gjordes med goda intentioner. Jag tror inte de förstod hur allvarligt det var... Men jag tror de förstå nu, säger Langø till The Local.

Bläddra med pilarna i bildspelet ovan för att se hur hällristningen såg ut innan den vandaliserades.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Titti som fick sin bil vandaliserad när någon ristade in ett hakkors på hennes motorhuv.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!