Personer med dubbla medborgarskap kan komma att få det tyska medborgarskapet indraget – om de strider för terrorgrupper. Det är ett av flera förslag för att höja säkerheten i Tyskland.
1 av 3
Personer med dubbla medborgarskap kan komma att få det tyska medborgarskapet indraget – om de strider för terrorgrupper. Det är ett av flera förslag för att höja säkerheten i Tyskland. - Foto: TT
Andra förslag inom paketet är att anställa fler poliser och påskynda utvisningar av flyktingar och migranter som begår brott.
2 av 3
Andra förslag inom paketet är att anställa fler poliser och påskynda utvisningar av flyktingar och migranter som begår brott. - Foto: TT
Kristdemokratiska inrikesministrar, på delstatsnivå, vill införa förbud mot heltäckande slöja – men detta bryter mot tysk grundlag.
3 av 3
Kristdemokratiska inrikesministrar, på delstatsnivå, vill införa förbud mot heltäckande slöja – men detta bryter mot tysk grundlag. - Foto: TT

Nu kan personer med dubbla medborgarskap bli av med det ena

Personer med dubbla medborgarskap som strider för terrorgrupper kan få det ena medborgarskapet indraget, föreslår Tyskland.


Personer med dubbla medborgarskap kan komma att få det tyska medborgarskapet indraget – om de strider för terrorgrupper. Det är ett av flera förslag för att höja säkerheten i Tyskland, uppger SVT Nyheter.

I dag presenterade den tyska inrikesministern Thomas de Maizière ett åtgärdspaket som ska ge myndigheterna större möjligheter att bekämpa terrorism och extremism.

Det är främst socialdemokratiska SPD, som samregerar med Merkels parti CDU, som vill avskaffa dubbla medborgarskap. Något som de Maizière inte vill ändra på.

Andra förslag inom paketet är att anställa fler poliser och påskynda utvisningar av flyktingar och migranter som begår brott.

Kristdemokratiska inrikesministrar, på delstatsnivå, är beredda att gå ännu längre. De vill anställa ytterligare 15 000 nya poliser, införa förbud mot heltäckande slöja och öka videoövervakningen i landet.

Burkaförbud strider mot Tysklands grundlag

Förslaget om att förbjuda burka har tidigare varit aktuell i Tyskland, men 2012 slog regeringen fast att ett förbud stred mot den tyska grundlagen. Sedan dess har det uppkommit nya rykten om ett förbud, men det visade sig enligt ett dokument att förslaget kommer från kristdemokrater i delstater, inte ifrån regeringen.

– Ett generellt förbud för burka anser jag vara konstitutionellt problematiskt, säger de Maizière enligt SVT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!