Beth har diagnosticerats med den ovanliga sjukdomen Kleine-Levin syndrom, även kallat "Törnrosa-syndromet".
Beth har diagnosticerats med den ovanliga sjukdomen Kleine-Levin syndrom, även kallat "Törnrosa-syndromet". - Foto: Facebook/Faksimil Youtube

Beth, 22, är verklighetens Törnrosa – sov konstant i sex månader

22-åriga Beth Goodier sover ungefär 75 procent av tiden på grund av en ovanlig sjukdom.


När Beth Goodier från Manchester i Storbritannien var 16 år gammal drabbades hon av den mystiska sömnsjukdomen Kleine-Levin syndrom (KLS), eller "Törnrosa-syndromet", något Nyheter24 tidigare skrivit om.

Sjukdomen gjorde att Beth hamnade i ett "djupsömns-tillstånd" som varade mer eller mindre konstant i sex månader. Hon sov oftast 22 timmar om dygnet, skriver Metro UK.

Bildkälla: Twitter

De korta perioder som hon var vaken fortsatte hon befinna sig i någon form av drömliknande tillstånd. Familjen trodde först att Beth drabbats av någon form av hjärntumör, men testerna kom tillbaka negativa.

Det var inte förrän en läkare kom ihåg att en tidigare kollega till honom varit med om ett liknande fall som Beth kunde få den ovanliga diagnosen. Läkarna tror att det var en tid av halsfluss som blev den utlösande faktorn i Beths fall.

Bildkälla: Twitter

Runt 100 personer i Storbritannien har idag KLS. Beth som i dag är 22 år har haft det i fem år och enligt hennes mamma så har hon sedan dess sovit 75 procent av alla tid. De gånger hon har "vaken-perioder" försöker hon vara så aktiv hon kan.

Hon besöker vänner och familj, pratar om livet, hänger med sin pojkvän som hon haft i några år. Men enligt mamman, som till och med slutat jobba för att ta hand om dottern, så är det ändå svårt för dem.

– Hon kanske vaknar upp imorgon och då är det en kamp mot klockan för att kunna leva det liv hon vill leva. Hinna träffa folk och gå till frisören. Ingen vet när hon kan tänkas somna igen. Det är ledsamt att se de bästa åren av hennes liv bara försvinna, säger hon.

Lite är känt om KLS och läkare har ännu ingen medicin mot diagnosen. Allt man vet är att den brukar drabba personer i tonåren och sedan pågå i ungefär 13 år innan den försvinner av sig själv.

Bildkälla: Faksimil Youtube

Beth själv är sedan två månader tillbaka i en så kallad "djupsömnsperiod". Och ingen vet riktigt när hon kan tänkas vakna igen, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur mycket svenskar sover (och det är mer än du tror) och att om det är så att man sover mycket finns det en risk att man kan dö i förtid.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att sova?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Förlust för SJ

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.