Robin Camp har fått avgå efter sina uttalanden i en våldtäktsdom.
1 av 3
Robin Camp har fått avgå efter sina uttalanden i en våldtäktsdom. - Foto: Kanadas rättsliga råd/Pixabay
Han frågade offret varför hon "inte höll ihop benen".
2 av 3
Han frågade offret varför hon "inte höll ihop benen". - Foto: Pixabay
Robin Camp.
3 av 3
Robin Camp. - Foto: Kanadas rättsliga råd

Domaren frågade kvinnan varför hon inte "höll ihop benen" – nu får han sparken

Domaren har sedan kommentarerna utretts av landets rättsliga råd och försökte verkligen behålla sitt jobb.


Ett våldtäktsmål som hölls 2014 i Kanada fick stor uppmärksamhet över hela världen. Anledningen var den federala domaren Robin Camps uttalanden och frågor som Nyheter24 skrivit om tidigare.

Kanadas rättsliga råd

Han frågade bland annat offret varför hon "inte höll ihop knäna" och varför hon inte "bara sänkte ner rumpan i handfatet för att undvika att bli våldtagen", rapporterar kanadensiska CBC.

Dessutom sa Camp att "sex och smärta hör ibland ihop och det är nödvändigtvis inte någonting negativt". Han ska också ha sagt att unga kvinnor vill ha sex, speciellt om de har druckit alkohol.

Landets rättsliga råd tyckte inte att de här kommentarerna alls var lämpliga för en domare och uppmanade landets justitieminister att avskeda honom. Camp försökte nyligen inför ett förhör i landets rättsliga kammare att övertala regeringen att få behålla sitt jobb.

Pixabay

Han bad om ursäkt till offret och alla som kan ha skadats av hans kommentarer. Han berättade även inför landets rättsliga råd att han läst på, och "tränat på", landets sexlagar sedan det inträffade. Enligt The Globe and Mail har domaren gått flera kurser med feministiska forskare.

Det räckte dock inte och rättsliga rådet tyckte fortfarande att han skulle avgå. Vilket han också till slut gjorde, skriver CBC.

Nyligen rapporterades det om att en flicka i Sverige var tvungen att byta skola efter en våldtäkt medan de skyldiga pojkarna fick gå kvar.

Läs också om mannen som fick en öl hävd över sig efter hans uttalanden om att legalisera våldtäkt – eller om landet där man kan bli tvingad att gifta sig med sin våldtäktsman.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde domaren ha blivit av med jobbet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.