Via ett kryphål i en ny lag i Bangladesh finns ingen åldergräns för giftermål.
1 av 3
Via ett kryphål i en ny lag i Bangladesh finns ingen åldergräns för giftermål. - Foto: TT/Pixabay
Förslaget röstades genom i veckan.
2 av 3
Förslaget röstades genom i veckan. - Foto: Pixabay
Landet har högt antal barnäktenskap – näst flest i världen.
3 av 3
Landet har högt antal barnäktenskap – näst flest i världen. - Foto: AP

I det här landet kan det bli lagligt att gifta sig med ett nyfött barn

I Bangladesh har en ny lag röstats fram som i praktiken innebär att det inte finns någon åldersgräns för att gifta sig.


Just nu rasar omvärlden mot Bangladesh i södra Asien. Anledningen handlar om att de anklagas för att ha tagit "ett stor kliv bakåt i utvecklingen" när det kommer till att förhindra barnäktenskap.

Det har nyligen kommit fram ett kryphål i en ny lag som innebär att det i princip inte finns någon åldersgräns för när man får ingå äktenskap och gifta sig. Med andra ord är det möjligt för en person som är 0 år gammal att gifta sig.

Pixabay

I den nuvarande bangladeshiska lagen står det att det är 18-årsgräns för kvinnor och 21-årsgräns för män att gifta sig, men att det nu ska bli möjligt att kringgå åldersgränserna under "speciella omständigheter". Eller om det rör sig om ett fall som ligger i "den vuxnas bättre intresse".

Det finns kampanjer som pekar på att det här skulle kunna innebära att våldtäktsmän och sexbrottslingar kommer undan sitt straff genom att gifta sig med offret. Vilket har varit fallet flera gånger på olika håll i världen.

En oroväckande del av lagen förtydligar inte vad de här "speciella omständigheterna" skulle innebära. Gruppen "Girls Not Brides" menar att det här betyder att barnäktenskap tekniskt sett blir lagligt i landet – och att det skulle kunna innebära att en vuxen får gifta sig med ett nyfött barn, skriver Independent.

Gruppen skriver i ett anförande att de är oroliga att "den här lagen kommer leda till ett stort missbruk, att barnvåldtäkt legitimeras och att föräldrar kan tvinga sina flickor att gifta sig med sina våldtäktsmän".

I förra året blev det stort rabalder när det skrevs om att Turkiet tagit bort en åldersgräns för sex.

I Bangladesh finns idag redan ett problem med barnäktenskap och är det land som har näst högst antal minderåriga giftermål i världen. 52 procent av bangladeshiska kvinnor gifte sig innan de fyllde 18 – och 18 procent gifte sig innan de var 15, enligt en rapport från Unicef.

Barnäktenskap Bangladesh gifta barnAP/TT

Den nya lagen fick stort medhåll i det bangladeshiska parlamentet och röstades fram med majoritet. Om regeringen inte gör några större ändringar så går den igenom den här veckan.

Landets minister för kvinnor- och barnfrågor Meher Afroze Chumki har sagt i en intervju med Dhaka Tribune att de "speciella omständigheterna" kommer att förtydligas när lagen träder i kraft.

Läs också om den omtalade kampanjen när 12-åriga Thea från Norge skulle gifta sig – eller läs en debattartikel om barnäktenskap och vad Sverige kan göra åt saken.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige göra mer för att förhindra barnäktenskap i världen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.