Frisören Merete Hodne (i mitten) förlorade fallet.
Frisören Merete Hodne (i mitten) förlorade fallet. - Foto: TT

Malika diskriminerades för sin hijab – nu har hon tagit av den

Även om Malika har tagit av sig sin hijab så kommer hon alltid att kämpa för kvinnors rätt att få använda den.


Malika Bayan blev ett omtalat namn i Norge när hon drog en frisörsalong inför rätta för ett och ett halvt år sen. Anledningen? Hon fick inte ens kliva in genom dörrarna för att hon hade en hijab på sig.

Frisören, 48-åriga Merete Hodne, förlorade rättstvisten i Högsta domstolen och dömdes till att betala böter på 7 000 norska kronor.

– Många tror att jag blev rik på det här, men vad många glömmer är att jag bara är ett vittne. För mig var det en principfråga, säger Malika till Nettavisen.

Nu går hon under namnet Malika Faviano och hon har fått en del hatiska kommentarer på sin Instagram, även om det mesta har varit stöd.

– Jag försöker att svara alla så gott jag kan. Men det är svårast att övertyga de som redan har en bild av hur jag är. Om jag ska vara ärlig så förstår jag inte varför jag ska använda min tid att övertyga dem? Jag svarar de som skriver trevliga saker, säger Malika till Nettavisen.

Malika har en liten son som hon delar vårdnad tillsammans med sin ex-make. För henne är det viktigt att han ska få välja själv om han ska praktisera islam när han växer upp. En religion som Malika konverterade till i vuxen ålder efter att ha växt upp med föräldrar med drogproblem.

– Religionen räddade mig från en farlig bana i livet. Det fick mig att tänka och där och då var det ett riktigt och viktigt val.

I år blev Malika omskriven igen. Den här gången för att hon valde att "kasta sin hijab". Till Jærbladet säger hon att hon gör det av "personliga orsaker", men att hon är fortsatt muslim.

– Rättssaken har ingenting med mitt val att göra. Jag kommer alltid att fortsätta att kämpa för rätten att bära hijab, säger hon till lokaltidningen.

Till Nettavisen säger Malika dock att hon inte är praktiserande muslim längre. Varför vill hon inte gå in på.

– Jag hoppas att folk förstår att det finns mer till historien än vad media har skrivit om. Jag har ett eget liv och bor inte i tidningarna, säger hon.

Instagram

Läs också en debattartikel om hijaben: "Min slöja gör att jag slipper vara slav för skönhetsindustrin".

Läs också om svenske Göran som blev arg och bar en slöja i protest mot ett beslut.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit diskriminerad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.